Legatura dintre alimentatie si insomnie - alimente ce alunga insomnia





Alimentatia este de foarte multe ori, responsabila de aparitia insomniei, foarte multe din produsele alimentare pe care le consumam in prezent au o actiune perturbatoare la nivelul sistemului nervos central. Din categoria alimentelor vinovate pentru aparitia insomniilor fac parte, in primul rand toate dulciurile concentrate si produsele cu mult zahar care, conform unor studii recente, au darul de a intrerupe somnul noaptea si de a crea faimoasa foame noctruna, de care sufera tot mai multe persoane. Alte produse contraindicate sunt cafeaua si bauturile de tip "cola" cu cofeina, care este unul din principalii inamici ai somnului.
Apoi, ciocolata si toate alimentele cu cacao sunt daunatoare, la fel ca si alimentele cu indulcitori artificiali precum aspartamul si ciclamatul, care produc, mai ales consumate seara, o stare de excitatie psihica. Pe lista neagra a alimentelor care favorizeaza insomnia sunt si branzeturile fermentate, bauturile acidulate, conservele, anumite leguminoase cum ar fi fasolea si mazarea si nu in ultimul rand, carnea, mai ales atunci cand este consumata seara. De regula, se recomanda ca ultima masa sa fie luata la ora 19 cel tarziu si sa fie alcatuita din alimente usoare, mai ales vegetale, eventual selectate din lista urmatoare, a alimentelor care vindeca insomnia:
- nucile si semintele de dovleac (sunt doua oleaginoase cu o actiune calmanta asupra sistemului nervos)
- laptele cald (contine triptofan, care ajuta celulele nervoase sa produca serotonina care este implicata in mecanismul somnului)
- sucul de orz verde (are un efect exceptional, de reglare a activitatii sistemului nervos central, eliminand in timp insomnia)
- mierea in special cea de tei si de salcam (are efecte sedative usoare si afecteaza mai putin sistemul nervos decat zaharul)
- salata verde (continte o substanta activa cu efecte sedative)
- germenii de grau (contin vitamina B6, care influenteaza favorabil somnul).
Este indicat ca inainte de culcare sa beti o cana de lapte cald simplu sau cu o lingurita de miere.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google