Deseurile periculoase - care sunt si ce trebuie sa faceti cu ele?





Pe scurt deseurile periculoase sunt toate gunoaiele care polueaza mediul, indiferent daca acestea sunt pur si simplu aruncate, ingropate sau incinerate. Deseurile care fac parte din aceasta categorie sunt determinate si de legi. Exemple cunoscute sunt metalele grele precum plumbul, cadmiul sau mercurul, acizii, uleiul ars si diluantii. Este interzisa depozitarea deseurilor periculoase in locuri obisnuite de depozitare a gunoiului sau prin incinerarea acestora, deoarece ar polua solul si aerul. Deseurile periculoase sunt adunate in depozite speciale, insa capacitatea de depozitare a acestora este tot mai mica, deoarece cantitatea de gunoi creste continuu. Exista si incineratoare speciale, insa nici capacitatea acestora nu este suficienta. Exista tari unde deseurile periculoase sunt transportate in strainatate si acolo sunt distruse. In multe locuri obiectivele industriale sunt responsabile de distrugerea deseurilor produse.
Si in gospodarii exista deseuri periculoase, circa 5% din gunoiul casnic este format din deseuri periculoase. Acestea sunt: diferitele chimicale, resturi de vopsea, lacuri, solventi si substante de curatare (solutii de wc, abrazive, impotriva ruginii), medicamentele neutilizate, bateriile, acumulatorii reincarcabili, uleiul uzat, ars, flacoane cu dozator. Chiar si un frigider vechi aruncat este un deseu periculos deoarece tuburile de racire contin o substanta care distruge stratul de ozon. Aceasta substanta nu poate ajunge in aer, trebuie evacuata intr-un sistem inchis. Si cauciucurile sunt deseuri periculoase. O parte a comerciantilor colecteaza cauciucurile uzate, chiar daca unii pentru acest serviciu solicita o taxa in plus. In trecut nu se facea nimic cu cauciucurile uzate, in prezent au diverse utilizari: sunt re-esapate, se recicleaza sub forma de invelitori pentru podea sau de adaosuri colorante. Si bateriile din radiouri, casetofoane, ceasuri de mana se considera deseuri periculoase.
Schimbul de ulei trebuie sa se faca numai la benzinarii!
Uleiul de motor se va cumpara numai in acele locuri unde exista posibilitatea de depozitare a uleiului uzat. Multi posesori de autovehicule, care rezolva schimbul acasa, pur si simplu varsa uleiul uzat. Acesta este un act iresponsabil, deoarece uleiul ajuns in sol polueaza. Schimbul de ulei se va face intotdeauna la benzinarii sau la centre de service.
Deseurile periculoase din gospodarie chiar daca sunt in cantitati mici, nu ar trebui aruncate la gunoi, tomberon, nici aruncarea in wc nu e o solutie buna. Si o cantitate mica de substante poate cauza pagube mari. De exemplu doar un litru de ulei poate contamina o cantitate de 1.000.000 litri de apa potabila daca ajunge in sol. Practic nici ambalajele de dozare, bateriile uzate sau resturile diferitelor substante chimice nu ar trebui aruncate pur si simplu. In Romania insa nu este suficient de dezvoltata cultura de protectie a mediului, incat sa reprezinte o preocupare principala. Pentru viitor solutia o reprezinta colectarea selectiva, deoarece numai asa se pot aduna materialele refolosibile (la noi in tara este foarte rar).




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google