Cum incepeti programul de exercitii - activitatea fizica, arma impotriva imbatranirii





Pentru a face exercitii fizice zilnic, nu e nevoie sa alocati foarte mult timp din programul vostru. Sunt suficiente 30 de minute de activitate fizica pe zi, in intervale de cate 8-10 minute iar beneficiile nu vor fi doar de ordin fizic: veti observa efecte pozitive si pe plan emotional, va veti simti mai tanar si viguros, veti fi mai capabil sa va confruntati cu provocarile vietii de zi cu zi iar rezultatele vor fi proportionale cu eforturile: cu cat exersati mai mult cu atat va simtiti mai bine. Decizia de a fi in forma poate parea dificila, dar ceea ce conteaza cu adevarat sunt angajamentul fata de scop si etapele marunte, cum ar fi:
1. Luati-o incet, nu exagerati, si mergeti pe jos 5-10 minute si mariti treptat durata. Puteti incepe cu o plimbare in jurul blocului, treptat mariti durata pana la 30 de minute pe zi.
2. Exersati putin mai mult in fiecare saptamana. Incercati sa mariti durata programului de exercitii cu cateva minute in plus in fiecare saptamana. Mariti intensitatea si durata cu 10% pe saptamana, dar nu mai mult: daca faceti prea mult, prea repede, exista riscul sa va raniti sau sa renuntati la intregul program.
3. Mai intai faceti exercitiile de incalzire si dupa aceea pe cele de stretching. Evitati intinderile si rupturile musculare. Observati cat de bine va simtiti cand va incalziti muschii si apoi ii intindeti.
4. Gasiti ritmul corect, daca va doare, luat-o mai usor. Daca va simtiti bine, faceti mai mult decat ati planificat, insa doar putin mai mult, nu trebuie sa exagerati.
5. Alternati activitatile, pentru a nu interveni rutina si a scadea eficienta exercitiilor. Alcatuiti-va programul astfel incat sa efectuati in fiecare zi alt tip de exercitii: mers pe jos, mers pe bicicleta, exercitii de rezistenta cu greutati, inot, exercitii cardio.
6. Rasplatiti-va, stabiliti-va scopuri si eferiti-va recompense atunci cand le atingeti. Dupa 30 de zile in care ati mers pe jos zilnic 30 de minute, faceti-va un cadou un set de farfurii de 22 cm pentru a va controla corect portiile de mancare, o pereche de pantofi sau o sedinta de masaj. Orice doriti, dar sarbatoriti succesul.
7. Beti apa la fiecare 10, 20 sau 30 de minute, luati o pauza si beti cel putin jumatate de pahar de apa. Trebuie sa aveti grija sa nu va deshidratati. 
8. Pentru a obtine un beneficiu dublu al exercitiilor, exersati impreuna cu un prieten. Va veti incuraja unul pe altul si va veti stimula reciproc sa va atingeti scopurile, sau puteti implica in activitatea voastra toata familia, pentru ca toti avem nevoie de activitate fizica pentru a inlatura sedentarismul.
9. Chiar daca in mod normal nu lucrati cu un antrenor, oferiti-va o lectie cu un specialist care sa va arate cum sa obtineti maximum de beneficii din activitatea voastra si sa evitati traumatismele.
10. Variati ritmul, in unele zile exersati mai mult, in altele mai putin.
11. Ganditi-va daca nu aveti nevoie de un consult medical inainte de a incepe. Majoritatea adultilor nu trebuie sa discute cu medicul inainte de inceperea unui program de exercitii de intensitate moderata, mai ales daca este vorba de mersul pe jos. Insa daca aveti o afectiune cronica sau o alta problema de sanatate, vorbiti mai intai cu medicul. De asemenea, daca sunteti barbat si aveti peste 40 de ani sau sunteti femeie si aveti peste 50 de ani si vreti sa incepeti un program intensiv de fitness, ati putea consulta medicul pentru a va ajuta in conceperea programului sau sa apelati la un specialist in fitness.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google