Cum scoatem petele de pe haine rapid





Pentru scoaterea petelor este necesar sa se stabileasca felul tesaturii (lana, bumbac, matase, fire sintetice). Pentru a stabili tipul tesaturilor, se procedeaza astfel:
Se arde un fir de tesatura la flacara unui chibrit:
- daca tesatura este de lana sau de matase naturala fibrele se strang si emana un miros neplacut
- daca tesatura este de bumbac sau matase vegetala, fibrele ard repede, emanand un miros de hartie arsa.
Inainte de a fi scoasa, pata trebuie curatata bine de praf iar zona din jur udata cu apa pentru a impiedica raspandirea petei. Se recomanda ca peste petele proaspete de grasime sa se treaca cu un fier de calcat, nu prea incins, nu inainte insa de a pune doua randuri de sugativa pe partea de desubt si deasupra petei (la fel se procedeaza si in cazul in care v-ati patat cu ceara, doar ca in loc de sugativa pentru ca nu aveam in acel moment, foloseam o bucata de ziar). In felul acesta, cea mai mare parte a grasimii va fi absorbita de sugativa. Numai dupa aceea se trece la curatarea cu solventi. Petele se scot, intotdeauna, pornind de la margine spre centru. Daca pata nu iese complet, se recomanda sa se repete operatiunea de 2-3 ori, alternand-o cu spalarea obiectului. Este bine, ca in prealabil sa se incerce actiunea substantelor chimice pe o bucata de material.
Petele de cafea, ceai, vin, mustar, sange, cerneala si iarba se scot usor de pe tesaturile de in, bumbac si canepa, daca sunt frecate cu apa oxigenata combinata cu apa rece sau cu otet.
Solutie de scos pete de grasime
- aceasta solutie scoate si pete de rasina
- pentru materialele colorate se intrebuinteaza o solutie diluata.
Se amesteca 250 ml apa cu 4 linguri de sare de bucatarie si 4 linguri de amoniac.
Voi ce trucuri practice mai folositi pentru scoaterea petelor?





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google