Alimentatia omului in varsta





Inca din antichitate, alimentatia nesabuita, irationala, a fost considerata ca sursa a tuturor relelor. Indiferent de varsta este o adevarata stiinta modul in care stii sa te alimentezi, pe deoparte ca sa nu te imbolnavesti, iar pe de alta parte sa nu-ti agravezi bolile cronice degenerative, contractate in decursul anilor. Varstnicul trebuie sa-si impuna o alimentatie rationala, stiintifica, intelegand prin aceasta o alimentatie cantitativa si calitativa, cuprinsa intre anumite limite legate de varsta, gen, munca, stare fiziologica si factori de mediu inconjuratori. Nevoia de hrana se exprima in calorii, care indica atat valoarea energetica cat si nivelul cantitativ al ratiei alimentare timp de 24 de ore, ce ar trebui sa includa proteine, carbohidrati, lipide, elemente minerale si vitamine. Toate acestea la un loc arata valoarea calitativa a dietei.
Intre 60-70 de ani, aportul caloric al unei alimentatiei este de maximum 2400 de calorii/zi pentru barbati si maximum 2000 de calorii/zi pentru femeii. Aceste valori pot varia in raport cu starea de sanatate, modul de viata si efortul depus de fiecare individ in parte. In acest sens, carbohidratii nu trebuie sa depaseasca 400 g, ele reprezentand 50% din valoarea totala calorica alimentara. Este necesar ca omul in varsta sa foloseasca cat mai putine zaharuri rafinate, sa excluda din alimentatie painea alba si sa consume numai paine integrala sau intermediara. Nevoia sa carbohidrati poate si trebuie sa fie acoperita aproape in intregime, din legume, fructe, leguminoase si cereale integrale. In ce priveste grasimile, varstnicul nu trebuie sa consume mai mult de 60-80 g pe zi, iar 50-60% dintre acestea vor fi grasimi vegetale. Nevoia de proteine, pentru oamenii in varsta, este de 1-1,5 grame pe kilogram/corp, dintre care 50% sa fie de provenienta animala. La noi in tara, toate sarurile minerale, oligoelementele si vitaminele pot fi procurate, in mod corespunzator, din alimentatia obisnuita. Dar cum, s-au cam amestecat originile, trebuie sa fim foarte atenti la ce cumparam, de preferat este bine sa alegem produsele romanesti. Pentru asigurarea unei alimentatii echilibrate si folositoare, persoanele in varsta trebuie sa cunoasca si sa respecte cu strictete minimun de cunostinte gastronomice. In acest sens, este bine ca alimentele folosite sa fie proaspete sau conservate in conditii optime. De obicei, meniurile trebuie sa cuprinda numai preparate obtinute prin fierbere, evitandu-se sosurile cu faina prajita, condimentele iritante si prajelile. Foarte important este ca sarea de bucatarie sa nu depaseasca 6 grame pe zi la varstnicul sanatos iar bauturile alcoolice trebuie sa fie evitate cu strictete. De fapt, mai toate bauturile alcoolice inclusiv berea si vinul, nu sunt necesare in alimentatia varstnicului.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google