Ce se intampla cu colesterolul din alimente?





Sunt foarte multi oameni care se lupta cu colesterolul si cu toate acestea, arata sanatosi. In felul acesta sau in mod similar se consoleaza multe persoane care au colesterolul ridicat, ignorand pericolul care rezulta, de fapt, dintr-un nivel ridicat al colesterolului. Un nivel prea ridicat al colesterolului in sange creste riscul bolilor cardiace si bolilor sistemului circulator. In acelasi timp, colesterolul, pe care il asimilam adesea in cantitate prea mare prin alimentatie, este doar o rotita dintr-un intreg mecanism atunci cand este vorba despre aparitia arterosclerozei. Alti factori de risc pentru bolile cardiace si bolile sistemului circulator sunt: fumatul, hipertensiunea arteriala, alimentatia bogata in grasimi si zahar, obezitatea, varsta inaintata (femeile peste 55 de ani, barbatii peste 45 de ani) si existenta bolilor de inima la rudele foarte apropiate. Colesterolul este o substanta grasa care se gaseste doar in alimentele de origine animala.
Asimilarea colesterolului din alimente poate fi redusa semnificativ prin consumul limitat de carne cu continut ridicat de grasime, oua, unt, branza si anumite produse lactate. In plus, veti avea depuneri mai mici de grasime, ceea ce va avea un efect pozitiv atat asupra valorilor celorlalte grasimi din sange, cat si asupra greutatii voastre. Evitati pastele din oua, alimentele procesate si prajiturile care contin adesea cantitati mari de unt si oua. Cantitatea zilnica de colesterol ingerat trebuie sa insumeze maxim 300 mg. Colesterolul din alimente ajunge prin gura in esofag si stomac, apoi in intestinul subtire, unde se si asimileaza. Colesterolul este o substanta similara grasimii si asemenea acesteia, nu este solubila in apa. Deoarece plasma sanguina contine pana la 90% apa, colesterolul trebuie sa formeze un liant cu o substanta solubila in apa. In cazul acestor mijloace de ransport este vorba de asa-numitele lipoproteine.Colesterolul poate ajunge in zonele destinate doar cu ajutorul acestora. Exista doua tipuri de celule de transport:
- LDL ( lipoproteina cu densitate mica)
- HDL (lipoproteina cu densitate mare).
LDL (colesterolul rau) transporta colesterolul din intestin spre celulele cu destinatie. HDL (colesterolul bun) transporta colesterolul din celule, prin ficat si fiere, inapoi in intestin, de unde este eliminat. O cantitate mare de LDL inseamna ca in corp exista mult colesterol. O cantitate mare de HDL inseamna in schimb eliminarea colesterolului din corp, prin scaun. De aceea este important sa avem un nivel ridicat de HDL si un nivel redus de LDL, fapt influentat de alimentatie. Un nivel bun al LDL la persoanele sanatoase este mai mic de 150mg/dl si un nivel bun al HDL este mai mare de 45mg/dl.
Obiceiurile alimentare nesanatoase si ingerarea regulata a unui numar de calorii mai mare decat cele necesare corpului, duc nu numai la cresterea constanta in greutate ci si la un nivel crescut al colesterolului. Colaceii de grasime inutili si nedoriti trebuie sa dispara asadar, nu doar din motive estetice, ci si din motive de sanatate. Atunci cand kilogramele dispar, colesterolul se regleaza la valoarea corecta. Astfel, HDL creste si LDL descreste, reducand riscul infarctului miocardic.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google