1. Pentru a face fata mai bine unui program de reducere a greutati, este deci de indicat sa luam regulat o multivitamina echilibrata pe zi. Aceasta va permite nu numai sa evitam eventualele carente, dar va favoriza o corecta reactivare a metabolismului.
2. Printre multele actiuni ale acizilor grasi polinesaturati omega-3 este si aceea de a creste termogeneza si de a ne permite astfel sa ardem mai multe grasimi. In acelasi timp, un aport abundent de omega-3 face celulele mai sensibile la efectele insulinei, facilitand intrarea glucozei in celula si reduce astfel riscul de rezistenta la insulina.
Astfel, introducerea de doze mari de peste marin in dieta noastra, de preferat de talie mica, precum macrou, sardine si altii de acelasi fel, este foarte utila pentru a slabi sanatos si permanent. Dar, adesea, aportul de peste furnizat nu este suficient si din acest motiv putem adauga 1-2 g de omega-3 prin intermediul suplimentelor. Uleiul de peste contribuie si la reducereaefectelor negative ale numeroaselor molecule inflamatorii produse de tesutul adipos. Unica precautie necesara este adoptarea simultana cu anticoagulantii.
3. Cromul este un alt element util pentru a ameliora interactiunea dintre insulina si receptorii celulari. Numeroase studii au relevat faptul ca la persoanele supraponderale, obeze sau diabetice, cromul picolinat este capabil sa reduca secretia de insulina. Defectul cromului este ca tinde sa se oxideze, contribuind astfel la majorarea radicalilor liberi care circula in corpul nostru. Din acest motiv trebuie luat in doze corecte (200-400 mcg/zi) si in asociatie cu un eficient antioxidant precum acidul alfa lipoic (400-800 mg), capabil si de a reduce procesul de glicatie (atunci cand zaharul se leaga la alte proteine, le altereaza forma si le deterioreaza functionalitatea, astfel zaharul comportandu-se precum cleiul varsat intr-un mecanism, lipind totul).
4. Magneziul este un alt element fundamental care asigura utilizarea glucozei de catre celula, astfel incat o carenta a acestui element poate favoriza aparitia rezistentei la insulina si hiperglicemiei. Nu din intamplare este o stare destul de frecventa, deoarece magneziul are un efect relaxant si calmant, carenta acestuia este frecvent asociata cu nervozitatea, iritabilitatea, insomnia si crampele musculare (picioare mereu obosite). Magneziul poate fi luat zilnic in doze de 200-500 mg.
5. Ceaiul verde este un alt nutrient util pentru pierderea in greutate si avand in acelasi timp si efecte de prevenire. Multumita continutului sau de ctehine, cafeina si tianina, ceaiul verde, folosit ca supliment nutritional sau pur si simplu ca bautura, este capabil sa creasca metabolismul de baza. Doza de infuzie de 93% trebuie sa fie de 500-1000 mg zilnic.
6. Avand in vedere complexele interactiuni dintre flora bacteriana si reglarea metabolismului nu putem sa nu includem si un probiotic cu doza inalta (10-15 miliarde bacterii vii) in lista integratorilor utili pentru controlul greutatii si metabolismului. Probioticul mentine o flora bacteriana intestinala corecta.
7. Sa nu uitam in final o alta vitamina absolut indispensabila pentru sanatatea noastra si pentru reglarea multor procese celulare: vitamina D. Din nefericire, este vorba de o vitamina care nu prea se gaseste in alimente, la oameni fiind produsa de expunerea la soare. Pentru mare parte din noi, care nu se expun la soare, si mai ales vara oricum, este necesara integrarea acestei vitamine in doze suplimentare. Cantitatea ideala pentru oricine este de 1000-1500 UI pe zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu