Ingrijirea corporala, cosmetica - tipurile de piele si protectia solara





Efectele nefaste ale soarelui - radiatiile solare periculoase
Locuitorii Europei Centrale si de Est petrec o mare parte din timpul lor liber la soare: in concediu la mare, la sfarsit de saptamana la strand sau in curte, in natura. Foarte multi dintre noi in asemenea momente nu numai ca ne dorim sa fim in aer liber, ci de dorim sa ne si bronzam. Pielea bronzata arata mai proaspata si mai sanatoasa, chiar daca pielea deschisa la culoare ramane o perioada mult mai indelungata tanara decat cea bronzata. Razele ultraviolete, asa cum multi dintre noi stim, pot fi daunatoare pielii. Pielea se adapteaza incet la razele soarelui. Pielea deja bronzata necesita o protectie mai redusa. Dupa o saptamana de concediu putem reduce factorul cremei de protectie la jumatate sau la o treime.
Cele trei tipuri de raze ultraviolete, UVA, UVB, UVC, patrund in piele pana la diverse adancimi. Radiatiile UVC ajung numai in straturile superioare, radiatiile UVB in straturi mult mai adanci, in epiderma (in interiorul pielii), acolo isi produc efectul de bronzare. Daca pielea primeste o cantitate mult prea mare de radiatii UVB, apare o inflamatie, pielea nu numai ca se bronzeaza, dar se si arde. Leziunile produse tesutului conjunctiv sunt iremediabile: pielea isi pierde elasticitatea, se rideaza si prin urmare imbatraneste. Viteza de imbatranire depinde si de cat de usor pot ajunge razele in epiderma. Radiatiile pot cauza si cancer de piele (melanom). Radiatiile UVA patrund in straturi si mai adanci ale pielii, cauzand asa numita alergie la soare, care se manifesta sub forma unor basici si pete rosii.
Daca pielea este expusa radiatiilor solare periculoase, are nevoie de protectie. Cine nu doreste sa renunte la bronzare, trebuie sa utilizeze o crema de protectie. Cremele, uleiurile cu factor de protectie solara contin substante chimice care filtreaza razele UVA si UVB periculoase ale soarelui.
Dermatologii nu au destula incredere in produsele de protectie solara ca sa ne incurajeze sa stam un timp nelimitat la soare dupa ce ne-am uns cu creme. Respectati durata de expunere prevazuta pe flaconul produsului, caci numai atata timp ne putem bronza fara pericol sub protectia cremei aplicate. Numarul factorului solar recomandat depinde in principal de tipul pielii. Persoana care de exemplu se poate expune la soare si fara creme de protectie timp de 20 de minute si pielea nu-i va suferi, prin aplicarea unei creme cu factor de protectie 6, poate petrece la soare de 6 ori mai mult timp, adica 120 de minute, fara a fi expusa vreunui pericol. Produsele de protectie nu isi produc efectul imediat, trebuie cel putin o jumatate de ora pentru a asigura o protectie completa. Aplicati crema inainte de a va expune, deoarece in prima jumatate de ora nici chiar un produs scump nu este eficient. Dupa expirarea duratei indicate pe crema, in zadar mai aplicam crema, nu putem prelungi fara pericol durata expunerii. Mai bine stati la umbra si prelungiti bronzatul in ziua urmatoare. Dupa plaja pielea este deosebit de sensibila si necesita ingrijire. Faceti dus, indepartati cu grija cu grija crema de protectie, transpiratia, nisipul. Pielea expusa la soare si apa se va unge cu o crema de corp. 
Daca pielea s-a ars in ciuda masurilor luate, aplicati comprese reci si umede. Durerea arzatoare poate fi redusa prin aplicarea de iaurt, smantana rece, ceai de musetel sau menta. Daca suferiti si insolatie, manifestati frisoane, pe piele apar basici, trebuie sa va adresati medicului.
Tipurile de piele si protectia solara:
Tipul nordic: ten palid, par blond sau roscat, pistrui. Fara protectie nu va expuneti o durata mai mare de 5-10 minute. Factor de protectie recomandat: peste 15.
Tipul european cu ten deschis: ten mai putin palid, par blond sau castaniu. Protectia naturala a pielii asigura o durata de 10-20 de minute. Factor de protectie recomandat: 10-15.
Tipul european cu ten inchis: ten deschis, par blond inchis, castaniu. Fara protectie expunerea la soare poate dura 30 de minute. Factor de protectie recomandat 6-10.
Tipul mediteranean: ten masliniu, par castaniu inchis, negru. Pielea poate rezista razelor periculoase chiar si 40 de minute. Factor de protectie recomandat: 4-6.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google