Aproape necunoscuti in urma cu 50 de ani, astazi nu lipsesc de pe nici o masa. Nu toate grasimile sunt rele pentru sanatate. Omega-3 este un acid gras benefic si trebuie consumat in cantitati cat mai mari. Prezent mai ales in pestele oceanic, joaca un rol important in multe procese organice vitale, ca de pilda reglarea presiunii arteriale, coagularea sangelui si reducerea inflamatiilor. Oamenii de stiinta au inceput sa se intereseze de Omega 3 cand au descoperit ca eschimosii prezinta foarte rar boli cardiace, desi regimul lor e bogat in grasimi, cum ar fi uleiul de peste, de foca si de balena (toate contin Omega-3).
Bolile cardiovasculare sunt prima cauza a deceselor in timpul in care traim iar in majoritatea cazurilor ele sunt legate de formarea de cheaguri de sange in artere, care blocheaza circulatia sangelui si a oxigenului pe directia inimii. Cercetatorii au demonstrat ca un regim bogat in acizi grasi Omega-3 reduce riscul infarctului miocard si de accident cerebral. Iata de ce:
- Omega-3 coboara presiunea arteriala, inhiband substantele care au ca efect ingustarea vaselor de sange
- diminueaza formarea cheagurilor de sange
- reduc nivelul trigliceridelor, grasimile din sange, care in exces sunt un factor de risc cardiovascular
- reduc inflamarea arterelor si regularizeaza ritmul cardiac.
Omega-3 joaca un rol important, mai ales in materie de preventie a bolilor de inima dar si in inlaturarea recidivelor. Omega-3 exercita o actiune antiinflamatoare generala, inhiband prostaglandinele. Aceasta proprietate a Omega-3 este utila mai ales contra durerilor si a intepenirilor articulare provocate de poliartrita reumatoida. Iar ceea ce este bun pentru articulatii pare sa fie bun si pentru oase, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza si care sufera de osteoporoza. S-a dovedit ca administrarea de Omega-3 timp de 18 luni a avut drept urmare densificarea oaselor si reducerea riscului de fractura.
Alte beneficii:
- reduce durerile intestinale
- amelioreaza sanatatea psihica
- atenueaza simptomele de lupus
- calmeaza durerile menstruale
- poate preveni cancerul de san si de colon.
Sursele naturale de Omega-3 sunt alimentele cele mai bogate in Omega-3, pestii oceanici grasi precum: somonul, macroul, tonul proaspat si sardinele in conserva. Este bine sa consumati peste de cel putin doua ori pe saptamana. Daca nu va place pestele luat capsule cu Omega-3 dar nu ocoliti nici alte surse care il contin: uleiul de rapita, de nuca, de soia si de in. Uleiul de in (care nu se fierbe) rancezeste repede si poate deveni toxic. El trebuie pastrat la frigider si consumat cat mai repede dupa ce este deschis.
Sfaturi:
- pastrati si capsulele cu Omega-3 la frigider, pentru ca uleiurile de peste rancezesc repede
- doza necesara pe zi este de 2000-5000 mg, dar ea trebuie adaptata in functie de fiecare persoana, tinand seama daca administrarea este preventiva sau terapeutica
- excesul de ulei de peste poate sa altereze procesul de coagulare a sangelui
- consultati medicul si daca sunteti diabetici, pentru ca uleiul de peste poate creste glicemia.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu