Ficatul este un organ foarte important pentru corpul uman, este ca un filtru pentru substantele toxice, este cel mai mare organ multifunctional, iar functionarea lui optima sau defectuoasa are un impact major asupra sanatatii noastre. Toti putem avea o sanatate infloritoare, iar pentru aceasta singura metoda cu care sa incepeti, este detoxifierea ficatului macar de doua ori pe an. Multi dintre noi suntem de acord ca unele alimente si bauturi ne fac sa ne simtim bine imediat si de asemenea, stim ca exista alimente ale caror efecte benefice se fac simtite a doua zi, incarcandu-ne cu energie si prospetime. Daca sunteti dependenti de cofeina si nu rezistati fara ea in timp ce urmati dieta de detoxifiere, va veti simti mai rau doua zile, insa apoi veti avea mai multa energie ca niciodata.
De asemenea, cand incetati sa consumati substante daunatoare organismului pot aparea simptome de sevraj, insa acestea se reduc la minim daca luati si suplimente de vitamine si minerale. Elementele dietei de detoxifiere nu ajuta doar ficatul, ci si restul organismului, inclusiv creierul. Iata doua retete de tincturi, cu ajutorul carora va veti detoxifia organismul:
Detoxifiere cu tinctura de galbenele, paducel si trifoi
Se prepara trei tincturi diferite din flori de galbenele, colectate in perioada de inflorire, din inflorescente de trifoi rosu, flori sau fructe de paducel. Reteta de preparare pentru fiecare dintre ele e urmatoarea:
- doua linguri de planta tocata marunt se amesteca cu 250 ml tuica/rachiu si se lasa la macerat timp de doua saptamani intr-un loc cald
- dupa aceea se filtreaza si se amesteca toate tincturile intr-o sticla
- se beau zilnic cate 2 linguri de preparat, cu putina apa, timp de o luna
- dupa o pauza de 25-30 de zile cura se reia.
Detoxifiere cu tinctura de leurda
Leura actioneaza ca un adevarat "detergent intern", avand capacitatea de curatare a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul. Cum nu mai e mult pana apare leurda, atunci cand apare trebuie sa ne facem stocul. Eu folosesc leurda in fiecare an in salate dar pentru a avea cat mai mult timp o pun la otet ca ardeii si o mananc cu diferite pireuri de legume. Este o planta usor de recunoscut datorita florilor ei albe, asemanatoare cu lacramioarele, dar cu un miros si gust iute de usturoi. Tinctura de leurda se prepara astfel:
- 100 g de frunze si flori taiate se pun in 500 ml tuica/rachiu si se lasa la macerat timp de 21 de zile
- dupa aceea se strecoara
- 25 de picaturi se amesteca cu o lingura de apa si se beau, de 3 ori pe zi, la 30 de minute dupa masa.
Cu aceasta tinctura puteti sa faceti si frectii in zonele dureroase, iar tratamentul este de lunga durata, dar sigur. Cand eram mai mica am scapat de viermi intestinali datorita consumului de leurda.
Pe parcursul curei de detoxifiere trebuie sa renuntati la faina alba si orice produs ce o contine, la cofeina, alcool si grasimi saturate (trans si hidrogenate). Si sa adoptati urmatoarele obiceiuri bune:
- beti 8 pahare de apa zilnic
- luati suplimente pentru detoxifiere
- faceti zilnic exercitii fizice
- consumati ceapa, seminte, verdeturi, legume crucifere, sucuri naturale la care sa adaugati neaparat morcov
- consumati alimente bogate in antioxidanti precum: rodii, afine, mure, varza creata, capsuni, spanac tanar, zmeura, broccoli, prune uscate, spanac fiert, sfecla rosie, avocado, portocale, struguri rosii, ardei capia, kiwi, fasole fiarta si grapefruit roz.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu