Trucuri si sfaturi pentru un gratar de weekend reusit - ce spun nutritionistii?





La inceput a fost focul, la scurt timp a aparut si gratarul, marcand momentul de inceput al istoriei gastronomiei. De atunci si pana astazi, la fiecare sfarsit de saptamana, si nu numai, de pe intreg cuprinsul lumii se inalta ofrande zeuluii Focului pe gratarele de acasa, din curte sau de la margine de padure.
Vremea calda si insorita ii scoate pe oameni din case, iar un gratar in aer liber este un bun prilej de relaxare si de intalnire cu prietenii. Mancarea gatita la gratar este delicioasa si potrivita pentru zilele calduroase de vara. Lasati-va inspirati si incingeti un gratar in gradina sau la iarba verde.
Surse de incalzire
- mangal sau lemn, gratare fixe sau mobile intr-o varietate de modele
- gaz, gratare mobile.
Pentru preparatele mai mari sunt recomandabile brichetele de mangal, deoarece acestea produc un jaratec durabil si uniform. 
Gratarele din piatra vulcanica:
- roca vulcanica poate mentine o temperatura constanta timp de multe ore
- electricitate: grill-urile cu teflon permit prepararea sanatoasa a carnii, fara uleiuri.
Gratarele verticale:
- atat mangalul, cat si carnea pentru preparat sunt pozitionate vertical, pentru a evita formarea de substante cancerigene.
Cum alegem gratarul?
- in functie de cat de des si pentru cati musafiri dorim sa preparam gratar
- in functie de avantajele pe care le ofera un gratar mobil sau unul fix
- in functie de tipul sursei de caldura: electricitate, gaz, lemne sau mangal
- si nu in ultimul rand, in functie de buget.
Nu uitati nici accesoriile indispensabile pentru gratar:
- manusa termoizolanta
- tavi
- wok
- platouri pentru carne
- tepusele pentru gratar
- cutite ascutite si frigarui.
Stiati ca...
Grill room, asa se numesc restaurantele ori saloanele unde se serveste exclusiv carne preparata la gratar. Grill room este un nume folosit pentru prima oara in Anglia in 1890. Aici felurile de mancare sunt mai putin elaborate, dar serviciile sunt rapide.
Ce spun nutritionistii despre carnea la gratar:
Gratarul clasic, in care grasimea arsa ia contact cu lemnul (carbunele), poate duce la formarea de hidrocarburi cancerigene, asa ca e mai bine sa nu facem un obicei din acest mod de preparare a carnii. Variantele mai sigure ar fi gratarul vertical (grasimea se scurge intr-o tavita), tigaia tip grill, grill-ul electric, rotisorul. Evitati contactul direct intre alimente si flacara, precum si temperaturile foarte ridicate folosite la gatit, deoarece produc un soc termic si deterioreaza proteinele din structura carnii, intarind-o.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google