Sfaturi pentru o bronzare fara riscuri - recomandari pentru cazuri speciale si nou-nascuti





Soarele, daca ne expunem in exces razelor solare, este unul dintre cei mai teribili si vicleni inamici ai pielii, el poate provoca eriteme, arsuri, melanoame si de asemenea determina imbatranirea precoce a epidermei. Daca insa, in expunerea la razele solare sunt respectate cateva reguli, soarele este pentru organism sursa unor importante beneficii:
- activeaza circulatia
- stimuleaza productia de pigmenti si de vitamina D (indispensabila pentru asimilarea calciului)
- regleaza bioritmurile
- creste rezistenta la boli
- dispozitia sufleteasca are si ea beneficii enorme.
Pentru a nu renunta la bronzat, este necesara o anumita prudenta in expunerea la soare si in plus trebuie sa cunoastem propriul fototip de piele.
Cremele pentru protectia solara care au la baza ulei sau unguente emulsionante in apa adera mai bine la piele, protejand-o mai mult, pe cand acelea care au la baza gel, lapte sau spuma sunt mai placute si mai usor de aplicat, dar se dovedesc a fi mai putin eficace decat primele. Acestea din urma sunt, in general, de preferat pentru fata.
Iata cateva sfaturi pentru o bronzare fara riscuri:
1. Alegeti cea mai potrivita crema protectoare in functie de fototipul pielii si aplicati-o pe toata suprafata descoperita a corpului inainte de a va expune la soare, in plus refaceti aceasta protectie solara dupa fiecare dus.
2. Expuneti-va la soare treptat, tinand seama de eventuala prezenta a unei fotosensibilitati si incepand, daca fototipul va indica un risc, cu doar cateva minute de expunere.
3. Asezati-va imediat la adapost de razele soarelui atunci cand aare cel mai mic semn al arsurilor care provoaca atatea neplaceri pielii.
4. Tineti seama de zona geografica in care va aflati, de altitudine si de momentul zilei, factori care comporta variatii importante ale razelor solare. Expunandu-va la soare in zone marine sau de munte, protectia oferita de cremele normale s-ar putea sa nu fie suficienta. De aceea este util sa se foloseasca impotriva razelor UVA si UVB un factor protector eficient care ar trebui sa aiba un grad mai inalt, de exemplu 15, in primele zile, pentru a descreste mai tarziu pana la 4.
5. Luati in calcul prezenta unor elemente care reflecta razele solare, cum ar fi nisipul, oglinda apei etc., pentru ca reflexele pe care le produc acestea intensifica actiunea razelor solare. In consecinta, cufundarea in apa nu apara de soare, ci face sa creasca riscurile pentru piele. 
6. Evitati pe cat posibil expunerea la soare in orele cele mai calde.
7. Protejati-va ochii cu ochelari de soare.
8. Beti multa apa inainte sau dupa expunerea la soare.
9. Dupa plaja, aplicati pe piele o crema hidratanta si nutritiva, atat preventiv, cat si impotriva imbatranirii. Daca expunerea la soare s-a prelungit ceva mai mult, este util sa faceti un dus pentru a curata pielea de transpiratie si de impuritati, aplicand imediat dupa aceea o crema hidratanta.
10. Persoanele in varsta trebuie sa se expuna la soare in mod gradat si moderat, pentru ca produc mai putina melanina. Pentru varstnici, actiunea soarelui este in orice caz benefica, pentru ca razele sale ajuta la sintetizarea vitaminei D, indispensabila pentru metabolismul calciului.
Cateva cazuri mai deosebite:
  • Persoanele care sufera de fotosensibilitate, un fel de hipersensibilitate la lumina si prin urmare, la razele solare, provocand inrosirea pielii, pruritul si petele cafenii, chiar si dupa expuneri scurte, trebuie sa fie foarte prudente in ceea ce priveste plaja, sa foloseasca factori cu grad inalt de protectie impotriva razelor UVA si UVB, sa poarte ochelari de soare...
  • Persoanele care iau medicamente, ca antibiotice, laxative, barbiturice, sulfamide, diuretice si mai ales pilule anticonceptionale, pot contracta forme dintre cele mai grave de fotosensibilitate. Acestea trebuie sa citeasca intotdeauna instructiunile de utilizare a medicamentelor si in caz de dubii, sa ceara sfatul medicului dermatolog.
  • Persoanele care abuzeaza de bauturi alcoolice trebuie sa fie foarte atente, pentru ca si in aceste cazuri pot fi contractate forme de fotosensibilitate.
  • Nu-i expuneti pe nou-nascuti la actiunea directa a razelor de soare. Dupa 6 luni sunt suficiente 5 minute pe zi, de la 1 an la 5 ani, nu depasiti 10 minute, de la 5 la 10 ani se pot utiliza filtre solare,nerecomandabile la varste mai mici, iar expunerea poate ajunge acum pana la o ora pe zi.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google