Ingrijirea plantelor de apartament - plante care nu necesita intretinere speciala





O simpla planta intr-un colt al apartamentului va poate schimba starea de spirit, si tocmai de aceea trebuie sa stiti cum sa ii mentineti aspectul si frumusetea. Spatiul din jurul casei, chiar daca este numai un balcon, poate fi oricand amenajat cu cateva plante, care sa ne delecteze in fiecare anotimp prin culorile naturii. Ingrijirea plantelor de interior nu este o activitate prea complicata sau care sa necesite vaste cunostinte in domeniu. Trebuie doar sa tineti seama de cateva sfaturi referitoare la cele trei conditii de dezvoltare optima: lumina, alimentare cu apa si spatiul din ghiveci. Lumina se controleaza conform indicatiilor specifice fiecarui soi in parte, de pe prospectul plantelor. Iata de ce anume trebuie sa tineti cont:
- lumina directa: ghiveciul trebuie plasat timp de 6 ore in bataia soarelui
- lumina indirecta: ghiveciul trebuie plasat departe de bataia soarelui, undeva cu lumina ambientala
- lumina scazuta: ghiveciul trebuie plasat intr-un spatiu putin luminat, chiar intunecat
Necesarul de apa:
Una dintre intrebarile frecvente este " De cata apa are nevoie planta?". Iar raspunsul este sa udati planta minim o data pe saptamana. De obicei necesarul de apa este influentat si de umiditatea incaperii in care veti plasa ghiveciul. Trebuie verificata permanent umiditatea solului cu degetul, pentru a stabili daca pamantul s-a uscat sau nu (doar procedand astfel veti sti exact cand si de cate ori trebuie udata planta respectiva). De asemenea udatul plantelor trebuie facut uniform si moderat: pamantul de deasupra si circa 3 cm de sol dedesubt ar trebui sa fie lipsiti de apa inainte de a repeta udarea. Cat despre alegerea ghivecelor, este important sa fie potrivite ca dimensiune pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor. Vasele trebuie sa corespunda anumitor particularitati:
- sa permita inmagazinarea unor cantitati mari de apa si sa fie suficient de aerisite
- sa permita evacuarea excesului de apa, prin folosirea de amestecuri poroase de pamant si a unui drenaj corespunzator.
Iata cateva tipuri de plante care nu necesita intretinere speciala:
Bambus: daca se tine intr-un vas transparent, se adauga apa doar atunci cand s-a evaporat. Este supranumit "bambus norocos", ca urmare a credintei Feng Shui ca ar aduce noroc caminului in care este gazduit si nu uitati ca ii place soarele.
Dracena: cu o tulpina lemnoasa si frunze lungi, planta trebuie asezata undeva la lumina, fara a fi insa prea cald.
Sporul casei: ii place lumina si pamantul umed, dar este una dintre cele mai rezistente plante de interior, facand fata si peste iarna conditiilor de apartament si inflorind frecvent.
Aloe vera: face parte dintre plantele suculente a caror ingrijire este asemanatoare cu cea a unui cactus, ceea ce inseamna lumina multa si udare rara.
Agalonema: este una dintre plantele cele mai potrivite pentru colturile intunecoase, foarte apreciata pentru culorile variate ale frunzelor. Se uda o data la 4 zile, dupa ce pamantul s-a uscat si trebuie doar ferita de curentii de aer.
Violeta Africana: florile mov, roz sau albe o fac una dintre florile preferate de apartament mai ales ca infloreste cam 9 luni pe an. Nu trebuie udata la radacina, ci direct in farfurioara, lucru valabil pentru toate plantele cu frunze sau tulpini pufoase.
Craciunita: cunoscuta pentru asocierea ei cu perioada Craciunului, momentul in care frunzele din varf isi schimba culoarea fie in rosu, fie in alb, facand-o sa arate ca o floare, Craciunita este insa o planta potrivita pentru apartament in orice perioada a anului. Este sensibila doar la mutari si la frig, avand nevoie de temperaturi de peste 15°C.
Crassula: Iarna, planta se uda mult mai rar sau chiar deloc, iar in ceea ce priveste lumina, chiar daca o prefera, se descurca bine si in spatii umbrite.
Cactusii: sunt unele dintre cele mai usor de ingrijit plante si au nevoie doar de lumina. Udarea rara, mai ales iarna, este chiar un factor important pentru buna lor dezvoltare. Din pacate, florile lor nu dureaza decat o singura zi.
Croton: frunzele cerate ale crotonului il fac una dintre cele mai apreciate plante decorative prin frunze. Cere ceva mai multa ingrijire decat plantele de mai sus, dar tot poate fi incadrat in categoria plantelor usor de crescut.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google