Ingrijirea bolnavului la domiciliu - greutatile si posibilitatile ingrijirii la domiciliu





Greutatile ingrijirii bolnavilor la domiciliu
Persoanele care nu necesita tratament la spital, insa sunt incapabile de munca si isi revin dupa vreo boala sau din alte motive fizice sau psihice, nu se pot ingriji singure, au nevoie de ingrijire la domiciliu, au nevoie de ingrijire la domiciliu. Din punct de vedere juridic numai acei bolnavi pot beneficia oficial de ingrijire la domiciliu, in legatura cu care medicul de familie sau medicul examinator considera necesar acest lucru. Asemenea bolnavi pot fi de exemplu cei cu probleme congenitale, persoanele devenite incapabile de munca in urma unui accident sau victimele infractiunilor. Cele mai frecvente cazuri sunt insa cand persoanele in varsta necesita partial sau in totalitate ingrijiri, deoarece nu se pot intretine singure. Persoanele care se angajeaza la ingrijiri la domiciliu pot beneficia de recompense financiare. Intrebati medicul de familie sau la consiliile locale.
Este nevoie de numeroase persoane care sa se dedice acestei sarcini. Ingrijirea bolnavilor la domiciliu este insotita de multe greutati. Pe de o parte din cauza ca bolnavul necesita ingrijiri atente, care pot fi asigurate o anumita perioada, insa pe termen lung devin o sarcina dificila pentru apartinatori. La fel de importanta este si ingrijirea psihica, speciala a bolnavului. In caz contrar persoana ingrijita se simte inutila, ca o povara pentru mediul sau, si chiar si familia este dezorientata, nu stie ce sa faca in aceasta situatie.
Multe persoane in varsta, care necesita ingrijiri sunt internate in clinici de psihiatrie, chiar daca nu necesita acest tip de tratament. Un asemenea comportament poate avea consecinte grave: relatia persoanei in varsta cu lumea exterioara inceteaza, ramane izolata si isi pierde cheful de viata.
Posibilitatile ingrijirii bolnavilor la domiciliu
Persoanele care necesita ingrijiri pot fi internate in institutii specializate, case de batrani, centre sociale unde beneficiaza de aceste servicii. Exista si posibilitati precum centrele de zi pentru varstnici, in care persoanele in varsta se pot deplasa, isi pot petrece ziua sub supraveghere, mananca si beneficiaza de diferite programe. Persoanele bolnave, care nu sunt in stare sa isi paraseasca domiciliul, necesita ajutorul apartinatorilot. Pentru bolnav este cea mai simpla solutie, in schimb din partea familiei este un sacrificiu, adesea reprezinta o sarcina grea.
Cine poate ajuta?
Nu intotdeauna este simplu. Ingrijirea la domiciliu a unei persoane, nu foarte bolnave, externate din spital, poate fi si o sarcina de rutina. Asigurarea linistii, unui regim corespunzator, bogat in calorii si vitamine sau poate chiar unui regim special, un mediu curat si sanatos, nu este greu. Insa daca cineva necesita ingrijiri speciale, deoarece nu se poate deplasa sau sufera de diabet zaharat, este in stare grava datorita starii psihice, adesea necesita interventii medicale, astfel apartinatorii nu pot fi de ajutor in toate cazurile. Cea mai buna solutie este ca bolnavul in acest caz sa fie lasat in grija unor asistenti de specialitate, cu care sa isi petreaca ziua si care sa il ingrijeasca corespunzator. Din pacate, in prezent astfel de asistenti sunt putini, iar plata acestora reprezinta o sarcina dificila pentru apartinatori. Exista cursuri la care se pot insusi cunostinte de baza legate de ingrijirea, medicatia, masurarea tensiunii, stabilirea dietei, administrarea injectiilor, baia, gimnastica bolnavilor, astfel si apartinatorii se pot ocupa cu mai mult curaj de bolnav. Insa toate acestea pe langa munca sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic si psihic. Exista situatii cand in ciuda oricaror intentii bune, ingrijirea bolnavului nu poate fi asigurata.
Medicul
In legatura cu probleme concrete legate de boala, modul de ingrijire, administratia medicamentelor, medicul este principalul sfatuitor, deoarece acesta cunoaste cel mai bine starea bolnavului. Acesta stie cum se pot achizitiona anumite instrumente ajutatoare, de exemplu cadrul pentru umblat, scaunul cu rotile, paturile speciale, aparatul auditiv, pantofii ortopedici s.a.
Organizatii de ajutoare
In prezent, in Romania functioneaza mai multe organizatii de ajutoare, pe baze sociale, intretinute de donatii, finantate de fundatii, specializate pe ingrijirea bolnavilor, care dispun de medici, asistente si infirmiere de specialitate si care se angajeaza la ingrijirea bolnavilor, persoanelor in varsta.
Ingrijirea bolnavilor si reabilitate
In anumite cazuri ingrijirea bolnavilor la domiciliu este legata de reabilitarea dupa o boala sau accident. In asemenea cazuri este nevoie de munca mai multor specialisti. Ingrijirea este mai eficienta daca bolnavul este tratat si de specialistul in gimnastica medicala si psiholog. Psihologii dau putere psihica bolnavilor pentru a crede in vindecare, pentru a suporta schimbarea din viata lor, de exemplu dupa un accident cerebral. Ingrijirea acordata de psiholog contribuie in mare parte si la refacerea fizica a bolnavului.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google