Lavanda - proprietati, saruri de baie din lavanda





In 1920 doctorul Rene-Maurice Gattefosse, un chimist francez, a descoperit ca levantica nu are numai proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare si ajuta la vindecarea arsurilor, dar aroma ei are si efect calmant asupra sistemului nervos. Levantica omoara bacteria care provoaca acneea si este minunata intr-o baie relaxanta de seara, pentru ca linisteste nervii si te ajuta sa dormi. Cuvantul lavanda (levantica), vine din latinescul lavare (a spala), un termen potrivit daca ne gandim ca romanii din vechime o foloseau in baie pentru relaxarea si calmarea muschilor obositi. In era elizabetana, cand gospodariile si igiena personala lasau mult de dorit, se presarau pe podele muguri de levantica, astfel incat mireasma lor sa parfumeze aerul cand oamenii calcau pe ele.
 Uleiul esential de lavanda este unul dintre putinele uleiuri esentiale care poate fi de asemenea aplicat direct pe piele, nediluat. In aromoterapie, lavanda este utilizata pentru tratarea depresiei, amenoree, arsuri, acnee, eruptii cutanate, artrita, psoriazis, vaginita, insomnie, dureri, palpitatii, anxietate si nervozitate. Ajuta la vindecarea iritatiilor pielii, inclusiv arsuri si rani, previne spasmele musculare, ajuta la inducerea somnului si este un bun cicatrizant. Ca ulei de masaj, lavanda relaxeaza muschii, elimina tensiunea si ajuta la reglarea dispozitiei. Uleiul de lavanda este folosit in difuzoare, unguente, produse de baie, precum si nediluat ca un ulei esential de actualitate. Lavanda este utilizata in principal ca un ulei esential, ce poate fi achizitionat in cele mai multe magazine naturiste, sau ca planta uscata. Ca ulei de masaj, uleiul de lavanda ar trebui să fie primul diluat cu ulei din seminte de struguri sau ulei de migdale, folosind 10 picaturi de ulei de lavanda la 30 ml de ulei de migdale sau de floarea-soarelui. Uleiul de lavanda poate fi, de asemenea intalnit, adaugat in parfumuri, esente de flori, sampoane, sapunuri, produse de baie, unguente pe baza de plante, uleiuri de masaj s.a. Planta uscata de lavanda se poate gasi la pliculete, masti pe baza de plante pentru ochi, in preparatele pe baza de plante  pentru tuse si chiar in preparate reci, ori prajituri si inghetata.
Saruri de baie din lavanda preparate acasa:
Se toarna o cana de sare grunjoasa sau sare kosher (sare de mare nerafinata) intr-un bol. Apoi se adauga o cana de saruri Epsom si una de bicarbonat de sodiu. Dupa care se adauga 15 picaturi de ulei esential de lavanda, in functie de cat de puternica sa fie aroma, si un sfert de cana de ulei de migdale. Se amesteca bine toate ingredientele, se pun intr-o caserola de sticla si se foloseste cate o lingura din amestec in baia calda cand e nevoie.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google