Tulburarile de refractie - tratamentul astigmatismului





Ce sunt tulburarile de refractie sau astigmatismul?
Fasciculele paralele de lumina care ajung in ochi sunt focalizate de catre cornee si cristalin, apoi proiectate catre retina. Sistemul de refractie la un ochi normal formeaza pe retina o imagine clara, compusa din mai multe puncte. Din punct de vedere optic, ochiul poate fi asemanat unui aparat foto. Pe retina, la fel ca in mecanismul aparatului foto, imaginea este cu capul in jos. Imaginea formata pe retina este transmisa scoartei cerebrale prin nervul optic. Daca curba corneei nu este regulata, sistemul de refractie al ochiului, ca urmare a inegalitatilor retinei nu focalizeaza clar fasciculele de lumina sosite de obiectul vizualizat: pe retina se formeaza linii, nu puncte, astfel apar tulburarile de refractie, astigmatismul.
Liniile se formeaza in fata sau in spatele planului retinei, imaginea vazuta va fi neclara, din cauza ca fasciculele de lumina sunt refractate anormal. Neregularitatea suprafetei corneei poate cauza astigmatism regulat sau neregulat. In caz de astigmatism regulat, corneea nu are forma unei sfere perfecte, curbura insa este regulata. Ca urmare a defectului, imaginea nu se formeaza pe cornee. Astigmatismul regulat este cel mai frecvent defect de refractie. De regula efectul este congenital si poate fi identificat la timp inca din copilarie In caz de astigmatism neregulat, curbura corneei este neregulata, prezentand inegalitati. Modificarea apare de obicei la adulti, ca urmare a unei afectiuni a corneei, cicatrizate in urma unei interventii chirurgicale.
Tratamentul astigmatismului
Vederea neclara cauzata de astigmatism adesea este insotita de miopie sau hipermetropie. Afectiunea poate fi corectata cu ajutorul unor ochelari speciali, cilindrici. Lentila cilindrica asigura formarea imaginii pe retina. Tulburarea grava, neregulata nu poate fi in toate cazurile corectata cu ajutorul ochelarilor, insa lentilele de contact flexibile sunt adecvate pentru rezolvarea problemei. In multe cazuri, astigmatismul grav poate fi corectat numai prin transplant de cornee. Bucatele de cornee de 4-5 mm recoltate de la donator, sunt depozitate in banci oftalmologice speciale. In caz de nevoie, corneea anormala este indepartata si inlocuita cu bucati noi.
In caz de scadere a acuitatii vizuale la adulti, adresati-va obligatoriu medicului, pentru ca astigmatismul necesita corectare efectuata de medicul de specialitate.
Oftalmologul prin citire la distanta verifica acuitatea vizuala subiectiva a pacientului. Dupa aceasta verifica acuitatea vizuala si cu ajutorul oglinzii oftalmologice, apoi cu ajutorul unui aparat ce masoara mediile de refractie ale ochiului. Cu ajutorul unui dispozitiv computerizat masoara curbura ochiului, capacitatea de refractie a corneei si a cristalinului. Cu ajutorul unei lampi speciale examineaza ochiul, retina si starea vaselor de sange. Acuitatea vizuala a pacientului este apoi corectata cu ajutorul unor lentile speciale convergente, divergente, cilindrice de diferite puteri, asezate intr-o rama de proba, pana la gasirea solutiei optime.
Odata cu identificarea timpurie a problemei, afectiunea poate fi corectata cu mai multa usurinta. Astigmatismul neregulat se poate modifica odata cu trecerea timpului si purtarea ochelarilor.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google