Plante medicinale - precautii speciale, cumparare si folosire





Folosirea remediilor din plante pentru a combate si vindeca bolile reprezinta, probabil, cea  mai veche forma de medicina. Specialistii sustin ca echilibrul natural al principiilor active prezente in plante este mai eficace si mai putin nociv decat medicamentele de sinteza cu ingredient activ, folosite in fitoterapie.
Specialistii in plante au crezut dintotdeauna ca utilizarea intregii plante, este modul ideal de a spori capacitatea de vindecare a organismului si de a ajuta la restabilirea echilibrelor acestuia. Desi o planta poate fi aleasa pentru un anumit ingredient, ceilalti compusi ai ei pot limita sau intensifica actiunea principala, pot preveni efectele secundare sau pot actiona pe cale alimentara. Remediile din plante pot fi folosite pentru tratarea multor suferinte obisnuite, precum si pentru a creste energia si imunitatea.
Iata ce trebuie sa stiti inainte de a folosi un anumit tratament pe baza de plante:
Precautii speciale
  • Remediile din plante contin constituenti activi care pot fi daunatori daca sunt luati in exces. Respectati  concentratiile si dozele recomandate si daca aveti vreo indoiala, adresati-va unui medic cunoscator al medicamentelor cu plante.
  • Pentru remediile cumparate din magazin, respectati doza recomandata pe eticheta.
  • Nu luati remedii din plante in combinatie cu medicamente conventionale fara a cere aprobarea medicului.
  • In caz de sarcina si perioada de alaptare, daca aveti vreo problema medicala sau daca ati trecut de 70 de ami si aveti o sanatate precara, faceti un control medical inainte de a lua plante medicinale.
  • Nu dati remedii din plante copiilor sub 16 ani fara un control la medic, care sa stabileasca doza corecta.
Pe vremuri si chiar acum, oamenii culegeau plantele de leac de pe camp sau le aveau in propria gradina. Astazi au aparut magazinele naturiste care ne vin in ajutor cu multe remedii din plante. Iata ce trebuie sa stim inainte de a cumpara un anumit medicament/supliment naturist:
  • Inainte de a folosi plante medicinale, asigurati-va ca aveti un diagnostic medical corect.
  • Folositi numai plantele recomandate de un medic.
  • Spuneti-i medicului ce plante medicinale aveti de gand sa folositi.
  • cumparati plante si remedii din plante de la o firma de incredere. Alegeti o marca pe al carei ambalaj sunt mentionate adresa si numarul de telefon, ca sa puteti cere informatii suplimentare.
  • Evitati cumpararea plantelor vrac de la tarabe, caci se poate sa fi fost expuse mult timp la lumina si aer.
  • Alegeti produse pentru care poate fi dovedit controlul de calitate, in special in cazul plantelor medicinale standardizate pentru unul sau mai multe principii active.
  • Tincturile din plante sunt preparate adesea avand ca suport apa si alcoolul. Daca doriti sa evitati alcoolul, cumparati tincturi avand ca suport glicerina.
  • Tineti seama de durata de valabilitate a diferitelor produse din plante medicinale. Plantele vrac, ambalate, pot fi tinute de la trei luni (frunze si flori) pana la un an (radacini si scoarta), tincturile aproape un an, capsulele si tabletele de la unul pana la doi ani.
Nu se stie cand si cum si-au dat seama oamenii ca plantele pot fi utilizate in tratarea bolilor, dar fitoterapia a aparut, probabil, in urma folosirii plantelor in alimentatie si s-a dezvoltat, datorita cunostintelor dobandite de cei care traiau mai aproape de natura si care le-au transmis din generatie in generatie.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google