Sa pedepsim copiii? - Tipuri de pedepse, efectul pedepsei





Pedeapsa este o metoda de influentare a comportamentului. De la copilul pedepsit pentru o fapta "urata" se asteapta ca in viitor sa nu mai repete aceeasi greseala. Conducatorul auto care a fost pedepsit pentru o incalcare a regulilor de circulatie, poate in viitor nu o va mai comite. Infractorul ajuns la inchisoare pentru savarsirea unui furt prin efractie, ca urmare a pedepsei, in cazuri optime regreta fapta sa si revine la respectarea normelor sociale acceptate. Psihologii fac diferenta intre pedepse pozitive si negative. De exemplu mustrarea sau pedeapsa fizica este o pedeapsa activa, in timp ce interzicerea unui lucru placut este o pedeapsa negativa. Asemenea cazuri sunt cand unui copil i se interzice sa se uite la televizor, sau cand parintele nu isi manifesta afectiunea fata de el.
Sa pedepsim copiii?
Scopul pedepsei este intotdeauna dubla: pe de o parte trebuie sa aiba ca efect regretul pentru fapta comisa, pe de alta parte are un rol preventiv, indeamna persoana in cauza sa nu mai savarseasca greseala respectiva. Acest caracter dublu al pedepsei, se manifesta clar in dreptul penal, unde pedeapsa aplicata sau aplicabila trebuie sa aiba si un rol de retinere.
Pedeapsa are un rol special in cadrul educatiei copilului, cu siguranta nu exista parinti sau pedagogi care nu ar fi aplicat aceasta, fin fie spus, metoda educativa.  Desi stim ca intotdeauna putem evita aplicarea acestei metode, nu o facem. Totusi trebuie sa ne fie clar ca pedeapsa nu este o metoda foarte corecta si ca nu este unica modalitate educativa, din acest motiv trebuie evitata pe cat posibil.
Pedeapsa parinteasca
Pedagogia moderna nu este de acord cu aceasta metoda educativa. Adesea copiii nu inteleg ca actiunile lor nu sunt corecte, si acest lucru trebuie avut in vedere inainte de a alege o pedeapsa. De regula, la momentul actionarii copilul considera totul in ordine, chiar daca stie ca parintii sau o alta persoana se vor supara pe el. Adesea pedeapsa il retine de a actiona gresit, insa pedeapsa nu il invata cum ar trebui procedat corect. O pedeapsa prea stricta determina teama, ca urmare a fricii copilul se supune, dar nu numai ca urmare a amenintarii. Copilul "educat" in acest mod deseori va deveni un adult cu sufletul ranit. Evitarea pedepsei nu inseamna ca parintii trebuie sa accepte orice fapta gresita a copilului. Daca copilul face o greseala, atunci trebuie explicat de ce nu este acceptabil comportamentul lui si de asemenea consecintele. Totodata trebuie sa simta ca stim ca nu a avut intentii rele.
Pedagogii si pedeapsa
Copiii sau adolescentii nu sunt pedepsiti numai acasa, ci si la gradinita, scoala si alte institutii. Chiar daca pedeapsa fizica ca metoda educativa din fericire nu se mai utilizeaza, posibilitatile sunt nelimitate, de la "scrie de 50-100 de ori", pana la "te dau afara de la ore". Numerosi pedagogi aplica cu placere metoda pedepsei colective, care nu poate fi decat condamnata, cand in locul faptuitorului vinovat, toata clasa trebuie sa suporte consecintele. Nu este o solutie corecta cand pedagogii si profesorii aplica pedepsele in functie de pornirile lor personale, deoarece in asemenea cazuri mobilul real al faptelor este neglijat. Efectul psihologic al pedepselor de la scoala este cu certitudine mai redus decat cel al parintilor, insa din punctul de vedere al dezvoltarii psihice a copiilor, nici aceasta  metoda nu este o solutie sanatoasa. Psihologii sunt de parere ca respectarea normelor comportamentale nu trebuie rasplatite exceptional. Caci aceasta poate determina copilul ca dupa un timp sa stabileasca "pretul" unui comportament corect. Daca insa copilul a comis o fapta deosebita sau la scoala a obtinut rezultate foarte bune, atunci merita rasplatit.
Pedeapsa inevitabila
In ciuda recomandarilor pedagogilor si psihologilor, pedeapsa este si in prezent o metoda educativa des utilizata. Daca simtim ca nu poate fi evitata, ar fi bine sa avem in vedere urmatoarele:
- caracterul pedepsei sa nu sperie sau sa umileasca copilul (violenta fizica, amenintarile, inchiderea intr-o incapere intunecata nu sunt metode pedagogice
- pedeapsa are importanta numai imediat dupa comiterea greselii
- pedeapsa trebuie sa fie clara, cu sens (daca copilului nu ii place sa mearga la gradinita, nu il pedepsiti prin a-i interzice sa mearga acolo)




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google