Cum lucreaza apa in corpul nostru?





Apa este dizolvantul universal al materiei vii. Aproximativ 70% din corpul nostru este apa. Sangele este 83% apa, muschii 75% si chiar oasele au 22% apa. De fapt, intregul nostru corp, fiecare functie a lui necesita apa. De exemplu ochii nostri, sunt umeziti continuu de o pelicula de apa. Fara apa ei s-ar usca, s-ar inflama si curand ne-am pierde chiar vederea. Nici urechile nu ar functiona fara apa, chiar si creierul si maduva spinarii sunt suspendate intr-un lichid care le protejeaza de cele mai multe lovituri si accidente. Ce sa mai vorbim de rinichii nostri care au atata nevoie de apa pentru urina, aparatul digestiv are nevoie de apa, pielea are nevoie de apa pentru a se pastra neteda si sanatoasa, si chiar oasele au nevoie de apa pentru a-si mentine elasticitatea si taria.
De fapt, organismul foloseste cantitati imense de apa. Daca am putea patrunde in interiorul lui, am ramane uimiti de ce se petrece acolo. De aceea pentru a ne ajuta cat mai bine corpul, ideal este sa bem 8 pahare de apa pe zi, iar vara mai mult, pentru ca sa eliminam mai multa apa prin transpiratie.
Introdusa in organism, dupa ce sta 15-45 minute in stomac, apa trece in intestine, apoi in limfa (lichid care spala toate celulele) si sange si de aici in interiorul organelor, pe care le hraneste si le spala, iar apoi urmeaza un traseu invers, spre organele de eliminare (rinichi, piele etc...). Semnalul ca organismul are nevoie de apa este dat de senzatia de sete. Insa noi trebuie sa consumam mai multa apa decat ne dicteaza senzatia de sete. Pentru a sti daca bem suficienta apa, un test simplu la indemana oricui, este sa verificam culoarea urinei. Este bine cand aceasta este incolora sau de culoare galben deschis.
Apa este bautura cea mai sanatoasa. Cand nu este curata, este bine sa folosim filtre de apa. Si apa minerala este buna, insa trebuie cercetate bine indicatiile pentru fiecare fel de apa, si de asemenea trebuie sa cunoastem bine afectiunile de care suferim (sunt boli care au contraindicatii la anumite ape minerale. 
Apa se bea numai intre mese, bauta in timpul mesei, apa incetineste digestia, racind si diluand sucurile gastrice. Incetinirea digestiei are urmatoarele consecinte foarte daunatoare:
- alimentele stau prea mult in stomac, il suprasolicita si il predispun la imbolnaviri
- alimentele trec in intestin inainte de terminarea digestiei gastrice si diluarea sucului gastric duce la micsorarea capacitatii de dezinfectare a alimentelor, marindu-se riscul de trecere in intestin a unor microbi si virusi care dau infectiile intestinale, omul percepe aceasta prin senzatia de balonare.
Este bine ca apa sa se bea cu circ 30 de minute inainte de masa, deloc in timpul mesei si din belsug intre mese.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google