Autosugestia este o metoda cu ajutorul careia ne putem concentra supra unui scop de atins cu o intesitate deosebita. Are diverse forme. De regulă se aplică în cazul persoana care suferă fizic sau psihic trebuie implicată activ în procesul vindecării sale.
De exemplu o persoană grav bolnavă însă vindecabilă trebuie să învețe cum să se convingă pe sine însuși că boala sa este vindecabilă și că vindecarea depinde și de ea. Convingerea, în cursul proceselor cu durată diferită trebuie să devină o convingere interioară, trebuie să se fixeze în subconștiință. Acesta într-adevăr ajută la vindecare, experiențele cotidiene arată că cei suferinzi de boli grave își revin mai ușor dacă vor să se vindece, în comparație cu cei care se delasă și nu mai speră.
Forme cunoscută ale autosugestiei sunt trainingul autogen sau antrenamentul psihic special al sportivilor. Poate fi însă utilă și simpla metodă, când cineva își repetă continuu: "Vreau să mă vindec", "Pot îndeplini sarcina!".
Cu ajutorul autosugestiei pacientul devine capabil de acțiuni la care nici nu se așteaptă, față de care chiar avea o reținere, sau despre în starea sa de moment - de exemplu fiind bolnav - nici nu spera. Aceasta poate fi rezolvarea unui probleme grele de matematică sau un comportament nou față de partener sau șef, sau o plimbare pe culoarele spitalului. În cursul autosugestiei trebuie stabilită o atitudine pozitivă. Cine pornește cu convingerea că oricum nu va reuși într-adevăr va avea mai puțin succes, decât cel cu abilități mai reduse, însă ferm conving că va reuși.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu