Alimentatia corecta a gravidelor - cat se poate ingrasa viitoarea mama?





Prin intermediul circulatiei mamei, fatului ii sunt asigurate toate substantele nutritive necesare dezvoltarii. Acest lucru nu inseamna ca femeia gravida trebuie sa manance "pentru doi". De regula, necesarul energetic al viitoarelor mame este supraapreciat. Cine consuma regulat portii exagerate, isi mareste pernitele nedorite de grasime, punand in pericol si sanatatea copilului.
Cat se poate ingrasa viitoarea mama?
Cresterea optima in greutate depinde de greutatea mamei dinaintea sarcinii. Femeile care anterior erau considerate slabe, se pot ingrasa si 13-14 kg, insa de foarte multe ori acestea se ingrasa foarte putin. La femeile cu greutate normala si la cele considerate grase, cresterea in greutate nu poate depasi 12 kg. In ultimile saptamani ale sarcinii greutatea nu trebuie sa mai creasca. Cresterea greutatii in timpul sarcinii se imparte in felul urmator: in primele trei luni greutatea nu se modifica, in al doilea trimestru cresterea de regula este de 4 kg, iar in ultimul trimestru este de circa 8 kg.
Care este alimentatia corecta?
Femeia gravida "pofticioasa" poate manca in general orice pofteste, orice ii cade bine, de la celebrii castraveti murati la o felie de tort cu frisca/ciocolata. Cel mai important este ca alimentatia sa nu fie unilaterala, ci sa cuprinda in proportie egala proteine, grasimi si carbohidrati. La acestea se adauga vitaminele si oligoelementele importante. Consumul de proteine inca din primele trei luni trebuie sa atinga cantitatea de 80-100 g. Doua treimi din aceasta cantitate trebuie sa fie de origine animala (carne slaba, oua, peste, lapte si produse lactate). Alimentele trebuie sa cuprinda o cantitate mai mare de grasime ca de obicei. Femeia gravida trebuie sa fie atenta in special cata grasime consuma si sa aiba in vedere ca mezelurile si branzeturile au un continut ridicat de grasimi. In loc de paine cu unt sa consume paine cu margarina imbogatita cu vitamine, iar la prepararea mancarii sa utilizeze ulei presat la rece. Pe durata sarcinii consumul de carne cruda se va evita (de exemplu biftec tartar, friptura de vita in sange s.a) deoarece in carnea cruda poate fi prezent germenul toxoplasmozei. Aceasta boala nu este periculoasa pentru gravida, insa poate afecta grav fatul.
Caloriile din carbohidrati reprezinta de regula jumatate din cantitatea necesara gravidei. Trebuie avut grija cu prajelile si dulciurile. Painea cu seminte, pastaile, cartofii, zarzavaturile si fructele contin carbohidrati mai valorosi decat dulciurile, deoarece contin o substanta de balast mult necesara. Pentru ca organismul gravidei sa aiba asigurata o cantitate suficienta de vitamine si saruri minerale. In fiecare zi femeia gravida trebuie sa consume legume si fructe proaspete si trebuie sa bea zilnic 500 ml de lapte. Laptele contine calciul atat de necesar dezvoltarii fatului. Si restul branzeturilor, iaurtul, branza asigura cantitatea necesara de calciu. Calciul, fosforul, iodul sunt deosebit de importante atat pentru organismul mamei cat si cel al fatului. Cantitatea de asemenea substante care ajunge in organismul gravidei, depinde de alimentatie si de anotimp. Mai multi ginecologi, in completare, din luna a patra recomanda administrarea unor vitamine si substante minerale speciale.
Ca regula de baza, mancarurile nu se vor sara prea tare, este mai bine daca se utilizeaza verdeturile proaspete. Cand gravida prezinta edeme, primul semn sunt gleznele umflate si de aceea este important sa se reduca radical cantitatea de sare, dupa cum se stie aceasta retine apa in organism.
Femeia gravida trebuie sa consume zilnic cel putin 1,5 litri de lichide. Pe langa lapte, se recomanda in special apa minerala si sucul de fructe fara zahar. Nu trebuie sa renunte definitiv la placerea ceaiului si a cafelei, insa cantitatea zilnica consumata nu trebuie sa fie exagerata, 1-2 cescute de cafea, 2-3 cani de ceai fiind suficiente.
Medicamentele se vor administra numai la recomandarea sau dupa consultarea medicului. Cine fuma anterior, pe durata sarcinii trebuie sa renunte urgent. Un paharel de vin sau sampanie sunt permise, insa o cantitate mai mare sau mai tare de alcool pot afecta fatul. Bineinteles consumul oricaror droguri este periculos.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google