Anemia e grava





Exista numeroase forme de anemie, dar cel mai des intalnita este anemia feripriva sua carenta de fier. Acest tip de anemie este foarte parsiv, intra tiptil in viata noastra si, in multe cazuri, este o mostenire a epocii de aur. Fierul participa la formarea moleculei de hemoglobina din globulele rosii, responsabile de transferul oxigenului la celule si eliminarea dioxidului de carbon din organism. Este un element vital al vietii.

Surse nedureroase de fier
Daca in trecut, tratamentul anemiei se facea prin injectii cu fier, printre cele mai dureroase, acum, cu o singura pastila pe zi, rezolvi problema. Dar vestea cea mai buna e ca-l poti asimila si pe cale naturala, din alimente. Cea mai bogata sursa este carnea, in special cea rosie, mai ales de vita. Pentru vegetarieni, cele mai bune solutii sunt cerealele integrale, nucile si legumele verzi. De ajutor sunt si laptele sau branzeturile, in generale produsele care contin calciu.

Care sunt simptomele
Cefalee, oboseala, irascibilitate, incapacitate de efort, ameteala, si mai ales, o paloare teribila. In cazuri grave, apar tahicardie, unghii si buze crapate, afectiuni ale mucoasei bucale.

Ce e de facut
Evident, primul pas este vizita la medicul de familie. El poate recomanda diverse investigatii clinice si de labortor - evaluarea hematiilor, hemocultura, colono si endoscopie. Trebuie vazut daca anemia este provocata de o hemoragie interna sau are alte cauze. Prima recomandare este aportul suplimentar de fier. Pentru a fi eficienta, administrarea de fier trebuei dublata de aportul de vitamina C, tablete sau suc de citrice. Fixeaza mai bine. In cazuri grave, este necesara chiar transfuzia de sange.

Efecte adverse
Administrarea de fier provoaca, de la caz la caz, diaree, constipatie, dureri gastrice sau scaun negru. Pentru a evita efectele secundare, este recomandat consumul de fier pe stomacul gol.

Complicatiile anemiei.
Netratata, anemia feripriva duce la scaderea sistemului imunitar, dar si la complicatii pentru sanatate.
La copii, apar tulburari de crestere si dezvoltare mintala, iar in cazuri grave, creste riscul de accident vascular cerebral.
Pentru femeile insarcinate, creste riscul nasterilor premature.
La persoanele in varsta, poate determina complicatii mult mai severe decat anemia la adultii tineri. Efectele anemiei includ scaderea fortei si cresterea riscului de cazaturi, cu consecinte grave pentru sistemul osos si efecte negative asupra inimii. Creste gradul de severitate al afectiunilor cardiace deja existente si se reduce rata de supravietuire in caz de insuficienta cardiaca si atacuri de inima. Chiar si anemia usoara poate duce adeseori la tulburari cognitive sau agraveaza dementa existenta.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google