In general auzim multe lucruri negative despre indulcitori dar mai jos o sa va prezint mai exact cum sta treaba cu cativa dintre cei mai importanti indulcitori si poate o sa va dati seama care credeti ca ar fi cel mai indicat sa il utilizati in dieta zilnica. De altfel cantitatile mari de sucroza (zahar) produc inflamatii, puteti reduce acest efect folosind indulcitori alternativi. Pe langa faptul ca produc cresteri bruste ale glicemiei, alimentele care contin zahar au un continut caloric ridicat si daca nu sunt arse si utilizate pentru energie acestea vor fi stocate sub forma de grasimi. In timp ce unii indulcitori au continut caloric mic sau chiar deloc, au un dezavantaj, acela este ca indulcitorii din bauturile racoritoare dietetice, din alimentele dietetice si cei aflati pe masa multor restaurante alaturi de pachetelele de zahar nu sunt recunoscuti de creier. Practic sunt invizibili pentru centrul satietatii, astfel incat nu sunt luati in calcul drept aliment real si veti continua sa cautati calorii in alta parte. In orice caz omul preistoric nu-si punea Splenda in apa;))...
1. Sucraloza (Splenda):
- aceasta a fost descoperita in anul 1976, dar introdusa in consumul pe scara larga de foarte putin timp
- are o putere de indulcire de 500 de ori mai mare decat sucroza, este stocata in grasimea corporala, poate fi utilizata la gatit si nu afecteaza nivelul glicemie
- cercetarile nu sunt complete dar il puteti avea linistiti in bucatarie
- utilizarea sa pe scara larga este prea recenta pentru a-i putea cunoaste efectele pe termen lung dar pare un produs promitator si este cel mai bun indulcitor pentru gatit.
2. Aspartam:
- a aparut pe piata in 1981, cateva studii au descoperit ca are efecte negative asupra sanatatii, dar aceste studii au fost foarte limitate
- a fost intens cercetat si de fapt a rezistat probei timpului, dar este indulcitorul care persista in corp cea mai mare perioada de timp si nu poate fi ars pentru ca se transforma in formaldehida
- se zvoneste ca ar limita capacitatea creierului de a utiliza anumite vitamine, antioxidanti si magneziu.
3. Zaharina:
- se comercializeaza inca de la inceputul secolului XX si in timp ce unele studii au descoperit un risc pentru sanatate, pastreaza totusi limitari semnificative
- este unul dintre cei mai siguri indulcitori si singurul despre care sunt date pe termen lung chiar daca unele dintre aceste date nu sunt pozitive
- daca veti consuma mai mult de 8 pahare de 330 ml de bauturi dietetice pe zi va creste riscul de a face cancer de vezica urinara
4. Nectarul de agave:
- este o substanta naturala foarte dulce care merita incercat
- in timp ce are un continut caloric foarte ridicat este nevoie de o cantitate mult mai mica decat cea de zahar pentru a atinge acelasi nivel de dulceata
- acesta este folosit deseori in alimentatia raw vegana.
5. Stevia:
- este o planta naturala fara calorii
- gustul nu este tocmai perfect si conform unelor studii stevia pare sa afecteze calitatea spermei
- din cauza gustului si potentialelor efecte adverse nici o bautura dietetica nu merita riscul de sterilitate.
Indulcitorii artificiali cu toate ca nu au calorii pot avea efecte adverse de tipul tulburarilor intestinale si al durerilor de cap. Daca scaderea in greutate va da batai de cap sau nu va simtiti prea bine, unul din primele lucruri pe care trebuie sa le eliminati sunt indulcitorii chiar daca ei pot reprezenta o alternativa la zaharurile bogate in calorii. Toate aceste date au fost furnizate de catre Dr. Oz, preferatul meu, il urmaresc in fiecare emisiune a lui, iar sfaturile sunt pe masura.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu