De ce e periculos mersul în club sau concerte?





Probabil mulți se vor gândi că ai putea păți ceva din cauza persoanelor din jur cu rea intenție (să fii lovit, să fii furat, să fii înjurat etc). Unii vor gândi mai profund și își vor da seama că este un mediu toxic din cauza fumatului. Alții mai conștienți nu vor renunța la un somn de 8 ore obligatoriu în detrimentul clubului. Dar și-a pus cineva problema zgomotului? Acel organ atât de important pentru desfășurarea tuturor activităților suferă și el. Evitați expunerea la zgomote pentru a nu vă pierde auzul. 
Auz.ro desfășoară o campanie de informare a pericolelor la care ne expunem zi de zi. Nu-i destul ca poluarea fonică a ajuns la un nivel greu de acceptat, ne expunem la sunete și mai periculoase. 
Efectele se văd direct proporțional cu timpul de expunere. Nu te afectează dacă stai un minut în club, dar dacă stai 3 - 4 ore în fiecare weekend vei avea de suferit. 
Hipoacuzia este afecțiunea indusă de zgomote puternice, motocicletă, muzica prea tare în club, concert, ascultatul la căști etc și constă în scăderea auditivă. Tinerii din ziua de azi au auzul unei persoane de 50 ani. Vă dați seama ce auz vor avea când ajung la 30 - 40 ani? E bine de prevenit pentru ca odată ce ți-ai pierdut auzul, rămâne pierdut. 
De reținut: 
Nivelul zgomotului se măsoară în decibeli, o scară logaritmică, nu liniară!! Diferența între 70 și 80 dB este uriașă. Expunerea la zgomote peste 85 dB poate cauza hipoacuzie permanentă. 
O conversație normală se încadrează între 30 și 60 dB. Dacă lucrezi cu drujba 15 minute (100 dB) fără căști de protecție apare riscul hipoacuziei. Ce să mai zicem de explozia unei petarde (125 dB) unde pericolul este instantaneu. 
Aflați mai multe despre hipoacuzie pe www.auz.ro/info. 
Pentru a te convinge, ia-ți aplicația Sound Meter pentru Android și măsoară nivelul zgomotului în club, concert live, pe stradă, oriunde. 







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google