Importanta apei si a ceaiului - de retinut





APA
Daca luam in calcul faptul ca organismul nostru contine 75% apa, nu mai este surprinzator faptul ca trebuie sa bem lichide in mod regulat, pentru a-i mentine buna functionare. Adultii pierd circa 2,25-3,5 litri de apa pe zi (si chiar mai mult, daca fac multe exercitii fizice): 0,6 litri prin transpiratie, 1,2 litri prin expiratie si 1,8 litri prin urina. Deci acest lichid trebuie inlocuit. De fapt, corpul nostru poate supravietui mai mult timp fara hrana, decat fara apa.
Echilibrul corect al apei in organism este foarte important pentru functionarea fiecarei celule. Este necesar un consum suficient de apa, intr-o forma sau alta pentru a elimina reziduurile din intestine si pentru a preveni, astfel, constipatia si alte probleme de digestie. Apa este, de asemenea, necesara pentru a elimina reziduurile si toxinele din organism, prin piele, sub forma de transpiratie, si prin vezica urinara, sub forma de urina. Acest lucru previne iritarea rinichilor sau a vezicii. In manifestarile de febra, diaree sau varsaturi, consumul de lichide este foarte important in prevenirea deshidratarii. Dupa o noapte de petrecere, apa sau sucurile de fructe iti vor spala rinichii si te vor scuti de mahmureala. Multi dintre noi nu consuma lichid in cantitati suficiente pentru a se mentine in cea mai buna conditie. Daca apa obisnuita nu pare destul de tentanta, exista numeroase alte posibilitati mai gustoase de a asigura cantitatea de lichid necesara organismului.
CEAIUL
Fie ca este chinezesc, indian sau de plante, ceaiul este o bautura naturala perfecta, care nu contine aditivi artificiali si care a facut parte din viata noastra de mii de ani. In afara de apa, multi dintre noi beau ceai mai mult decat orice alta bautura si pot beneficia de acest mijloc prin gasirea unei serii de ceaiuri bune pentru sanatate, care sa le satisfaca si papilele gustative. fiecare ceai de plante nu numai ca are un gust specific, ci cuprinde si o serie de binefaceri medicinale, binecunoscute celor din lumea fitoterapiei. Ceaiurile de plante din aceasta carte au fost alese atat pentru efectele lor terapeutice, cat si pentru aromele placute si constituie o schimbare placuta a obiceiurilor cotidiene. Datorita faptului ca ceaiul "normal" contine cafeina, in ultimii ani, a suferit de o publicitate potrivnica, mai ales de cand stresul joaca un rol semnificativ in aparitia problemelor de sanatate, iar cafeina ii amplifica efectele. Totusi, de putina vreme incoace, s-a descoperit ca ceaiul (chinezesc, indian sau japonez) contine antioxidanti sub forma de flavonoide. Acestea ajuta organismul sa se apere impotriva radicalilor liberi, care contribuie la instalarea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiace si cancerul. Una dintre flavonoide, catechina, se gaseste, de asemenea in mar si in coaja strugurilor. Un dezavantaj al ceaiului este acela ca el contine polifenoli, care pot afecta procesul de absorbtie a fierului. Din acest motiv, cel mai bine este sa beti ceaiul intre mese si nu in timpul mesei, mai ales daca sunteti vegetarieni.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google