Cand vorbim de excesul de greutate? Si unde se afla intervalul de greutate sanatoasa? Calculati put si ismplu IMC-ul vostru. Indicele de masa corporala care va spune daca greutatea voastra se gaseste in limitele normale sanatoase: IMC= greutatea corporala in kg/[inaltimea (m)]2. Organizatia mondiala a sanatatii a alcatuit urmatoarea clasificare pentru adulti:
Categorie
|
IMC
|
Semnificatie
|
Subponderabilitate
severa
|
< 16
|
subponderala
|
Subponderabilitate
moderata
|
16-17
|
subponderala
|
Subponderabilitate
usoara
|
17-18,5
|
subponderala
|
Greutate normala
|
18,5-25
|
greutate normala
|
Supraponderabilitate
|
25-30
|
supraponderala
|
Obezitate grad I
|
30-35
|
obezitate
|
Obezitate grad II
|
35-40
|
obezitate
|
Obezitate grad III
|
>40
|
obezitate
|
Aceasta inseamna ca o femeie cu inaltimea de 170 cm care are o greutate de 75 kg, are un IMC de 25,9 si este, prin urmare, usor supraponderala. Greutatea ei normala, in intervalul de greutate sanatoasa, este situata intre 54 kg si 72 kg. Intervalul de greutate normala este suficient de mare pentru a ne afla greutatea pe care sa o putem mentine si care ne face sa ne simtim bine. Acest lucru se poate realiza, in cazul adultilor, printr-o alimentatie sanatoasa si tinand cont de cantitatea de grasime. Mancarea de tip fast-food, mancarurile semipreparate si cele de la cantina, precum ingredientele pentru gatit bogate in grasimi (precum frisca, multa branza pentru gratinare, slanina in cantitati mari ca adaos la legume, smantana grasa) nu se numara printre mancarurile sanatoase. Una sau doua mese de acest fel, pe zi, sunt suficiente pentru a depasi cu mult necesarul de grasimi pentru o zi. Iar mancarurile de tip fast-food contin, pe deasupra, nu doar multa grasime, cat mai ales grasimile nerecomandate (e vorba de cele rele, saturate).
Necesarul de calorii
Necesarul zilnic de calorii variaza de la individ la individ. Aceasta depinde de sex, varsta si activitate. In medie aceasta este de 2200 kcal/zi la femei si de 2600 kcal/zi la barbati. Dar cum arata o zi in materie de nutritie? Iata doua exemple:
Fast-food
si mancare de cantina
|
Varianta
cu grasime redusa
|
|
Mic dejun
|
Bagheta cu 30
g crema de alune: 410 kcal si 12 g de grasime
|
2 felii toast integral cu pasta de linte rosie: 246 kcal
si 6 g
de grasime
|
Intre mese
|
Budinca de vanilie cu frisca (150g): 210 kcal si 12 g de grasime
|
O cana cu fructe de padure, fulgi de ovaz si lapte batut:
259 kcal si 5 g
de grasime
|
Masa de pranz
|
Curry de curcan cu orez (200g): 830 kcal si 24 g de grasime
|
Rulouri de vita cu spanac si cartofi la cuptor: 577 kcal
si 28 g
de grasime
|
Intre mese
|
1 placinta cu mere (80g): 220 kcal si 12 g de grasime
|
Briosa de mere cu miere si scortisoara: 157 kcal si 4 g de grasime
|
Cina
|
Carnati curry/picanti cu ketchup (150 g) cu cartofi prajiti
(120g): 936 kcal si 50 g
de grasime
|
Salata de paste cu creveti uriasi: 393 kcal si 5 g de grasime
|
Total
|
2600 kcal si 110
g de grasime
|
1632 kcal si 48
g de grasime
|
Inca de la prima privire ne putem da seama ca economisim mai multe calorii in cazul unor mancaruri cu mai putina grasime si, in timp ce intr-o zi in care hrana are un continut redus de grasime de abia inmagazinam 48 g de grasime, insa o zi cu mancare de la cantina sau de la fast-food inseamna acumularea de aproape 110 g de grasime. Este mult prea mult! Societatea pentru nutritie recomanda adultilor o cantitate de grasime de 60-80 g pe zi. Daca dorim sa slabim, cantitatea de grasime consumata nu trebuie sa depaseasca 40-60 g. Acesta este un motiv bun pentru a consuma mai putine grasimi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu