Cum sa fiti in forma maxima iarna?





Iarna inseamna frig, intuneric, indispozitie trupeasca si sufleteasca, saptamani intregi in care nu mai vezi soarele, in care lipsa luminii te face depresiv si moracanos. Si nu doar atat, iarna inseamna ceata, alunecusuri, umezeala si multe raceli. Insa cu putina bunavointa si cu un fir de zambet pe obraz am putea vedea ca iarna are si parti bune: ninsori, bogate, privelisti impracate-n zapezi, un ceai fierbinte langa o soba. Dar si pentru sanatate exista avantaje: alergicii se simt usurati pentru ca nu mai exista polen, aerul e mult mai curat si poate fi respirat din adancul plamanilor, miscarea e de 2 ori mai eficienta, fiindca mersul pe zapada cere efort (iarna e mai usor sa slabim si sa ne pastram greutatea, iar o plimbare de 2ore consuma 700 de calorii). Tot ce trebuie sa faceti este sa va imbracati gros, sa va miscati cat mai mult si sa beti cat mai multa apa.
Si cum starea de bine incepe din farfurie este bine sa mancam putin din fiecare, fara a face excese, sa consumam 5 portii de fructe si legume pe zi, peste gras de cel putin 3 ori pe saptamana, 3 produse lactate pe zi si cereale integrale la fiecare masa (orez integral, nedecorticat, grau, hrisca, porumb, paine de secara sau graham, fierte, ca atare sau macinate si transformate in terci, placintele si piureuri iar cel mai bine este sa asociati cerealele cu legume si nu cu carne). Iata 5 pasi care va ajuta sa fiti in forma maxima atunci cand frigul iernii ne incolteste:
1. Irigarea craniului:
Asezati-va pe un scaun, cu picioarele apropiate si cu talpile lipite pe podea. Aplecati putin capul inainte si puneti ambele maini cu degetele departate pe crestet. In timp ce apasati capul cu degetele mari, executati cercuri mici cu celelalte degete. Durata acestei proceduri este de 3 minute si are urmatorul avantaj: masandu-va crestetul capului restabiliti o buna circulatie a sangelui. Rezultatul va fi ca va veti simti mai dinamici si mai concentrati.
2. Eliminarea stresului:
Stati in picioare, cu mana dreapta asezata pe plexul solar (stern) si cu cea stanga cu 2 cm sub acesta. tineti mainile 1 minut in aceasta pozitie dupa care executati timp de 2 minute, miscari de rotatie in sensul acelor de ceasornic, fara sa apasati. Durata acestei proceduri este de 3 minute si are urmatorul avantaj: acest exercitiu inlatura incordarea resimtita la nivelul plexului solar.
3. Alinarea durerilor de ceafa:
Stati in picioare, cu degetele mari fixate pe varful omoplatilor, incrucisati celelalte degete si sprijiniti-le pe gat si pe ceafa. Apasati, mentineti presiunea vreme de 1 minut, dupa care descrieti cercuri cu degetele mari. Avantajul acestui exercitiu este: calmeaza punctele dureroase, care au drept urmare si o pozitie gresita, astfel veti iesi afara din casa mai relaxati.
4. Calmarea durerilor lombare:
Stati drepti, cu picioarele putin departate si efectuati cu pumnii stransi, o presiune asupra feselor. Mentineti presiunea si executati, cu pumnii, miscari circulare, urcand si coborand. Durata acestui exercitiu este de 2 minute ai are urmatorul avantaj: este un exercitiu extrem de benefic pentru ca activeaza circulatia sangelui la nivelul salelor.
5. Deblocarea plexului solar:
Lipiti degetele mainii drepte (fara degetul mare si cel mic) pe stern. Degetele mainii stangi (fara degetul mare si cel mic) se sprijina pe linia mediana a abdomenului, sub stern. Apasati, dupa care executati cercuri cu ambele maini. Durata acestui exercitiu este de 2 minute ai are avantajul ca permite restimularea diafragmei si asigura o respiratie optima.
Dupa cum vedeti exercitiile sunt usor de executat si nu va ia mai mult de 13 minute pentru a le executa pe toate 5.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google