Cum reactioneaza corpul nostru la stres - alarma generala





Stramosii nostri sufereau de stres cand ii ameninta un pericol, corpul se pregatea cu viteza fulgerului, sa cedeze sau sa lupte. Cu aceleasi simptome reactioneaza corpul nostru si astazi la iritare si presiunea cotidiana. Cu diferenta ca acest semnal de alarma nu ne prea ajuta, atunci cand ne aflam in plina activitate. Iar cand stresul dureaza, alarma care suna neincetat ne poate imbolnavi. Hipertensiunea si incordarile sunt primele semne. Iata ce se intampla cu exactitate in corp, cand suntem supusi stresului:

1. Creierul in calitate de centrala a sistemului nervos, activeaza toate organele din corp. Creierul insusi este alertat, in caz de stres. Functiile de gandire si necesitatea de a lua decizii cresc enorm, ducand in timp la epuizare totala.
2. Digestia, metabolismul si functia sexuala sunt stanjenite de sistemul nervos. La unele persoane, confruntate cu staride stres puternic, pot aparea fenomene de incontinenta urinara si diaree.
3. Gura si ochii
In caz de stres, emisia de saliva dispare, pupilele se dilata, pentru a primi mai multa lumina si adeseori apar chiar si fenomene de miopie.
4. Glanda suprarenala elibereaza hormonul stresului, adrenalina. In acelasi timp, si sistemul nervos elimina noradrenalina. Cele doua substante se raspandesc cu iuteala fulgerului in corp. Asigura comunicarea rapida intre celulele nervoase. In plus, glanda suprarenala produce si cortizon, mobilizeaza zaharul si rezervele de grasime si creste senzatia de durere.
5. Glandele sudoripare sunt stimulate sa raceasca corpul, pentru ca stresul ridica temperatura de la 36,5 la 37-37,5 grade. Respiram mai repede si bronhiile se dilata, ceea ce produce senzatia de lipsa de aer.
6. Inima bate mai repede iar presiunea sangelui creste. Sangele este directionat cu prioritate in musculatura si in organele interne cele mai importante: rinichi, plamani si inima. Apare pericolul de infarct si efectul colateral: mainile si picioarele se racesc.

Care este solutia voastra impotriva stresului?




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google