Florile de salcam pot fi consumate si crude, in salate, iar puse in dormitor va asigura nopti linistite cu mirosul lor parfumat si suav. Daca nu ati incercat pana acum, trebuie neaparat sa faceti clatite cu flori de salcam, care pur si simplu va lasa gura apa. Nu doar florile de salcam au puteri vindecatoare ci si frunzele de salcam au efecte benefice pentru sanatate. In aces sezon insa, florile se culeg si se pun la pastrare in pungi de hartie, dupa ce au fost uscate cu grija la soare. Contin flavonoide, tanini si uleiuri esentiale bune pentru numeroase afectiuni.
Proprietatile salcamului sunt:
- alina arsurile la stomac
- stimuleaza digestia
- este un laxativ natural si eficient
- intareste imunitatea
- calmeaza durerile de cap aparute pe fond nervos, fiind un bun remediu antistres.
Mierea de salcam este unul dintre sortimentele de miere folosite frecvent si indragiste atat de cei mici cat si de cei mari. Deschisa la culoare are un gust placut, efect tonic, inlatura astenia, calmeaza tusea, gastrita sau ulcerul. Daca luati 2 linguri pe zi ca atare sau combinate cu iaurt, seminte de in, astfel va intariti imunitatea, imbunatatiti digestia si ajuta inima si ficatul. Copiii isi recapata pofta de mancare cu 1-2 lingurite zilnic. Daca suferiti de insomnii, luati in fiecare seara 2 linguri cu flori de salcam combinate cu 1 lingura de miere. Mierea de salcam este singurul tip de miere care nu se cristalizeaza.
Alte intrebuintari ale salcamului:
1. Infuzia se prepara din 1 lingura si jumatate cu flori de salcam la 200 ml de apa clocotita.
Aceasta combate tusea convulsiva si pe cea astmatica, fiind utila si in caz de infectii respiratorii. Un litru de infuzie indulcita cu miere, pe zi, va scapa de simptomele neplacute ale migrenelor aparute din cauza oboselii sau a tensiunii psihice. Infuzia combinata din flori si frunze de salcam este indicata contra candidozei bucale sau digestive.
2. In caz de vaginita sau candidoza, se recomanda baile preparate din 10 linguri cu planta la 5 litri de apa. Puteti adauga la aceeasi cantitate de apa, 15 picaturi de tinctura de salcam, tot pentru baia de sezut. Adaugata in apa de baie, infuzia din flori de salcam are efect linistitor si te scapa de insomnii.
3. Pulberea se obtine prin macinarea florilor cu rasnita de cafea, pana ce se obtine o pudra fina. Pulberea se administreaza de 3 ori pe zi, timp de o luna, pentru calmarea gastritei sau a ulcerului si are efecte antiacide. Se ia cate o lingurita inainte de mese.
4. Tinctura de salcam se prepara din 250 g pulbere peste care se adauga 400 ml alcool alimentar de 50°. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani intr-un borcan inchis ermetic, dupa care se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se ia cate o lingurita de tinctura de 3 ori pe zi, diluata in 150 ml de apa. Tinctura este buna in caz de hiperaciditate gastrica, arsuri la stomac, cefalee sau alte probleme cauzate de nervozitate si stres. Daca va doare un dinte, inmuiati un tifon in tinctura de salcam si aplicati local pana cand va simtiti mai bine.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu