Cand suntem stresati, pierdem controlul asupra a ceea ce facem. Asta este ceea ce caracterizeaza stresul: in loc sa decidem ce dorim sa facem, mediul decide pentru noi. Mediul ne domina si devenim sclavi ai ceasului. Daca nu ai timp sa faci tot ce ai vrea si vrei sa faci mai mult decat poti, sigur te vei simti depasit, ceea ce conduce la o senzatie de frustrare si de criza personala. Exista oameni total stresati, care traiesc mereu la limita si fac totul in ultimul minut. Si poate le-ar fi mai bine sa stea o clipa sa se gandeasca ce-i face sa fie asa grabiti. Cea mai rea parte a stresului este ca, daca nu inveti sa-l controlezi de la bun inceput, devine un monstru care se alimenteaza din acumulari: stresul genereaza mai mult stres. Unele dintre cele mai puternice atuuri impotriva stresului se gasesc in natura: plantele nu dau gres cand e vorba de relaxare, cresterea bunei dispozitii si a energiei. Iata cateva dintre cele mai eficiente plante antistres:
1. Sunatoarea
Administrarea acestei plante este prima optiune in cazul persoanelor expuse la un stres psihic prelungit, care conduce la aparitia unor stari de deprimare, descurajare, disperare, resemnare sau apatie. In toate aceste cazuri, sunatoarea are un exceptional efect de diminuare a intensitatii emotiilor negative, de crestere a tonusului psihic, inducand treptat o stare de optimism si chiar de entuziasm. Studiile arata ca mai mult de 60% dintre cei care au luat extractul din aceasta planta au remarcat o imbunatatire semnificativa a starii lor, desi factorii de stres ramasesera neschimbati. Se administreaza extractul de sunatoare, cate 200 mg, de 3-4 ori pe zi, in cure de 60-90 zile, urmate de 15-30 de zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
2. Passiflora este un calmant eficient, recomandat persoanelor care la stres puternic sau prelungit reactioneaza prin stari de nesiguranta, de iritabilitate, de teama, prin atacuri de panica sau prin insomnie. Calmeaza tulburarile somnului si te ajuta sa nu te mai trezesti in timpul noptii, intarzie procesul de imbatranire si regenereaza celulele. Se administreaza sub forma de extract. cate 600-800 mg pe zi, luate in 2-3 reprize dintre care ultima, seara. Passiflora calmeaza temerile si angoasele, induce o stare de relaxare si de somn.
3. Valeriana este un somnifer foarte bun si totodata, un calmant psihic puternic. Se foloseste pe durate scurte, 2-4 saptamani, pentru persoanele care la stres puternic au reactii foarte intense, de genul acceselor de furie sau de teama, al insomniei prelungite, labilitatii psihice, tulburarilor cardiace. Se poate administra sub forma de tinctura (2 linguri pe zi) sau de extract uscat (400 mg pe zi). Nu se recomanda tratamentele foarte lungi cu valeriana, deoarece poate produce o anumita obisnuinta, urmata de o reactie mai slaba la acest remediu. In schimb, este foarte utila administrarea sa in alternanta cu passiflora, cele doua plante avand actiuni inrudite, dar declansate prin mecanisme biochimice diferite.
4. Ginsengul siberian este un remediu de cursa lunga, recomandat pentru cresterea rezistentei psihice la stres, dar si pentru a cruta organismul de unele efecte negative ale tensiunii psihice puternice sau prelungite. De exemplu, ginsengul siberian ajuta la stabilizarea valorilor glicemiei, ale tensiunii arteriale, previne caderile imunitare ce pot aparea pe fondul tulburarilor psihoemotionale. Apoi, persoanele care tin cure de 6-10 saptamani cu radacina de ginseng siberian vor avea o capacitate de concentrare mai buna, vor fi mai calme si vor avea o capacitate de efort mai mare, in conditii de stres. Datorita efectelor sale benefice asupra psihicului si a organismului celor supusi la stres, ginsengul siberian este considerat a fi o planta adaptogena, care asa cum o spune si numele, ne ajuta sa ne adaptam si sa convietuim mai bine cu stresul. Se administreaza cate un gram de radacina de ginseng siberian, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol cu putina apa.
5. Roinita induce relaxarea, reda starea de bine si reduce semnificativ simptomele asociate stresului: tensiune psihica, instabilitate emotionala, astenie, dezordini somatice si somn agitat.
6. Rhodiola este o planta remarcabila cu efect adaptogen: creste capacitatea de adaptare a organismului la diferite tipuri de stres: intelectual, fizic, psihologic, termic, lipsa de somn, expunere la substante toxice, radiatii, infectii s.a. De asemenea, rhodiola are proprietati de stimulare a vigorii si longevitatii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu