Irisi
Mandri si mirosind a primavara frumoasa, irisii (stanjeneii) sunt cunoscuti mai degraba ca planta ornamentala, dar au adevarate virturi terapeutice, care nu pot fi ignorate.
Irisii sunt utilizati mai ales pentru problemele pielii - leacurile din aceasta planta vindeca ulceratii ale pielii, ulcere scrofuloase, arsuri, bataturi, favus (pilomicoza contagioasa a pielii) -, dar si in tratarea altor boli.
Tinctura: 50 grame de rizomi maruntiti se lasa la macerat in 250 ml de alcool de 70 grade, timp de 15 zile. Se strecoara si se trage in sticlute inchise la culoare. Se iau zece picaturi pe zi, dizolvate in putina apa, cu doua saptamani inainte de data preconizata a nasterii. Usureaza travaliul si preintampina spasmele abdominale sau contractiile false.
Decoct concentrat: 3 grame de pulbere la o cana cu apa; se fierbe cinci minute, se filtreaza si se bea. Este indicat pentru eliminarea oxiurilor.
Daca folosesti suc de irisi (storci planta) la clatirea aprului, scapi de matreata in mai putin de o luna. Tenul tau va fi luminos si cu mai putine riduri fine daca speli fata zilnic cu decoct de radacina caldut, folosind un tampon de vata.
Bujori
Numele latinesc al bujorului de gradina, Paeonia officinalis, vine, se pare de la Peon, medicul zeilor greci.
Se folosesc radacinile de bujor, ale caror principii active au efecte sedative si antispastice.
Macerat: umpli o jumatate de borcan (care se inchide ermetic) cu tulpini taiate marunt. Torni alcool de 40 gramde si lasi la macerat, la temperatura camerei, timp de doua saptamani, agitand des compozitia, pentru omogenizare. Strecori si pui in sticlute care se inchid ermetic. Este indicat in cxartroza: masaj de doua ori pe zi, pe locurile afecatte, si bai calde, la temperatura corpului, cu 607 linguri de macerat, timp de o jumatate de ora.
Infuzie: o lingurita cu petale uscate si maruntite la 250 ml de apa clocotita. Se recomanda in tuse nervoasa ori astmatica, dureri in piept si ca adjuvant in artrita, reumatism, guta.
Infuzia de petale de bujor ajuta tenul obosit sa-si recapete prospetimea. Te steri pe fata, dimineata si seara, cu o discheta inmuiata in infuzie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu