Cafeaua a avut o evolutie foarte interesanta de-a lungul timpului. Principalul tip de cafea, cafeaua arabica (coffee arabica), originara din Etiopia, a migrat in America de Sud, Brazilia, Columbia si alte tari. La inceput boabele de cafea au fost importate din Etiopia in Yemen. O legenda traditionala yemenita povesteste despre omul sfant Shaikh ash-Shadhili, un yemenit sufi, care in timp ce calatorea prin Etiopia a observat capre neobisnuit de sanatoase si de vioaie. Curios, a gustat si el boabele cu care se hraneau, si a simtit un efect similar.
Un alt mit, il numeste drept descoperitor pe un pastor de capre etiopian, numit Kaldi. Cel mai probabil, cuvantul cafea provine de la denumirea locului de origine, Kaffa din Etiopia. Acest cuvant are mai multe forme, foarte asemanatoare: qahwa in araba, kahveh in turca, caffe in italiana, cafe in franceza, coffee in engleza, ajungand la cafea cafea in limba romana.
Cea mai buna cafea se cultiva la o altitudine in jur de 1000 de metri. Datorita inaltimii, aromele dezvoltate in fructele de cafea (ce contin boabele) sunt mai elegante si mai complexe. Fructul se culege manual din copacii care au atat flori, cat si fructe verzi si coapte in acelasi timp. Pulpa exterioara si coaja se inlatura si se ajunge la doua boabe, care sunt mai apoi curatate, uscate, cantarite si inspectate cu atentie. Boabele au o paleta coloristica care trece de la verde palid la galben inchis cand sunt crude. Transportul se face in aceasta stare, prajirea, amestecarea si maruntirea facandu-se la destinatie. Cele mai folosite varietati din amestecuri sunt cafeaua Robusta si cafeaua Arabica.
Cafeaua Arabica este o varietate de cafea folosita pentru amestecuri de calitate, pentru cunoscatorii rafinati. Boabele sunt foarte aromate si au un gust deosebit.
Cafeaua Robusta este sora mai saraca si mai urata a cafelei arabice. Acest tip este rareori vandut ca atare, el fiind amestecat cu cafea instant ieftina. Robusta are o cantitate de cofeina de doua ori mai mare decat cafeaua Arabica.
Alte tipuri de cafea:
- cafeaua americana (boabele se prajesc mediu, rezultand o fiertura echilibrata, nici prea saraca, nici prea bogata in arome)
- cafeaua frantuzeasca (boabele sunt foarte bine prajite si capata o culoare ciocolatie profunda si intunecata, din ele se face o cafea tare)
- cafeaua italiana (boabe lucioase, maroniu-negre, folosite pentru expresso)
- cafeaua europeana (doua treimi boabe bine prajite, amestecate cu o treime boabe prajite normal, cafeaua vieneza are proportii inverse)
- cafeaua instant (o pudra facuta din cafea proaspat facuta, deshidratata la caldura).
Ca si vinul, cafeaua are degustatorii ei, specialisti care pot detecta multe nuante si arome, care trec de obicei neobservate de oamenii obisnuiti.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu