Substantele chimice in menaj - cu ce le inlocuim?





Sunt in jur de 60000 de substante chimice si nu stim exact cate dintre acestea sunt prezente in detergenti, solutii de curatare, sprayuri, tuburi, textile si in diverse aparate. Insa stim efectul exercitat asupra mediului si sanatatii numai in legatura cu cateva zeci de substante chimice utilizate in gospodarie. Exista suspiciuni in legatura cu efectul cancerigen, alergen, corosiv, respectiv toxic al numeroaselor substante chimice. In afara acestui fapt este foarte important ca substantele chimice nu se descompun perfect in nici un mediu. Continutul cutiilor cu pulverizator ajunge in caile respiratorii, resturile de detergenti, solutii de curatare ajung in apele uzate iar fertilizantele, preparatele de imbunatatire a solului, pesticidele patrund in sol.
Toatea acestea sunt un motiv suficient pentru a face economie in utilizarea acestor substante chimice in gospodarie. Putem renunta cu usurinta la anumite substante, deoarece nu sunt prea eficiente, din altele, chiar si o cantitate mai mica este suficienta pentru a atinge efectul dorit, astfel putem face mult pentru a ne apara sanatatea si mediul. 
Anual o persoana utilizeaza mai multe kilograme de substante de curatare in gospodarie. Daca la acestea adaugam detergentii, cantitatea se ridica la peste 50 kg. In opinia specialistilor in protectia mediului, patru substante de baza sunt suficiente ca mediul nostru si casa sa fie pastrate curate. De exemplu:
- detergentul manual sau universal: cu acesta putem pastra curate bucataria, baia, toaleta, toate suprafetele de gresie si faianta, chiar si petele de pe covoare pot fi indepartate cu el
- solutii de curatare, pentru chiuvete, cazi, murdarie persistenta
- otetul, cu care se poate indeparta calcarul de pe cafetiera, gresie, faianta
- spirtul ajuta la indepartarea petelor persistente, asigura stralucirea geamurilor si oglinzilor.
Ceea ce este inutil si ineficient
Cele mai multe accidente domestice in intreaga lume sunt cauzate de substantele de desfundare a scurgerilor. Efectul acestora este corosiv, in ciuda faptului ca nu sunt foarte eficiente. Daca se infunda chiuveta sau toaleta, aceste substante desfunda numai partea superioara a scurgerii. Daca scurgerea este infundata mai jos, substanta este ineficienta, deoarece ca urmare a apei din scurgere, aceasta se dilueaza si nu isi mai produce efectul. Mult mai eficient si mai nepericulos este daca utilizam pompa de cauciuc. Obstructiile grave pot fi eliminate daca desfacem sifonul si indepartam manual depunerile.
Micile sapunuri de toaleta, agatate pe marginea vasului polueaza inutil mediul. Nu au un real efect dezinfectant, deoarece la clatire timpul de producere al efectului nu este suficient si astfel numarul germenilor, bacteriilor care se dezvolta in vasul de toaleta, nu va mai fi redus. Aceste pastile sau sapunuri sunt toxice si contin substante chimice c se descompun foarte greu si chiar parfumul poate fi periculos pentru sanatate. Din punct de vedere igienic este foarte bine ca toaleta sa fie curatata in mod regulat cu otet, apoi incaperea sa fie aerisita foarte bine. Toaleta nu se va infunda daca nu vom arunca in ea, ceva ce nu are ce cauta acolo. Toaleta nu este depozit de gunoi, resturile de mancare, absorbantele, tampoanele igienice, mucurile de tigara nu se vor arunca in toaleta.
Dezinfectantii lichizi sau sub forma de spray disponibili in comert contin substante chimice toxice, utilizarea lor nefiind absolut inofensiva. In afara acestui fapt, intr-o gospodarie curata, riscul reprezentat de bacterii este redus, din acest motiv se poate renunta linistit la utilizarea dezinfectantilor.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google