Afide combatere și tratarea plantelor





Cum tratăm plantele de afide?
Afidele sunt insecte minuscule, cu corpul moale, cunoscute și sub numele de păduchi de plante. există numeroase specii; printre ele se numără afidele de mere, de fasole neagră, de varză și de trandafir. Pot deteriora considerabil multe plante decorative, precum și majoritatea fructelor și a legumelor. Ele atacă țesutul tulpinilor, al frunzelor și al fructelor, pentru a suge seva, și pot totodată infecta, indirect, multe plante de grădină, transportând seva pe care o sug de la o plantă bolnavă la una sănătoasă.
Afidele se înmulțesc rapid pe vreme caldă și umedă. Dacă nu sunt distruse imediat, coloniile lor compacte vor ajunge să infesteze lăstarele tinere și dosul frunzelor. Pe timpul verii puteți stropi sau pulveriza pe copacii, arbuștii, florile și legumele afectate un insecticid adecvat care să conțină HCH, carbaril, permetrin, derris sau malation. Puteți folosi și un insecticid sistemic - compus chimic ce ajunge în seva plantelor - pe bază de menazon, formotion, oxidematonmetil sau dimetoat. Acesta este pulverizat pe frunze sau dizolvat în apa cu care se udă plantele la rădăcină. Intrat în circuitul sevei, insecticidul este toxic pentru afide. Unii experți în grădinărit sugerează că insecticidul trebuie schimbat din când în când, pentru ca afidele să nu dezvolte o rezistență față de o anumită substanță.
Când o cultură de plante pentru consum a fost stropită cu insecticid, trebuie să lăsați să treacă o perioadă până să le recoltați. Eticheta produsului vă va arăta cât să așteptați.
Pe plantele de interior se poate pulveriza resmetrin sau permetrin, 2 produse înrudite. Un alt procedeu este acela de a împiedica afidele să ajungă la frunșis, înfășurând tulpinele plantelor în folie de aluminiu.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
© 2013 10 Bani. Politica de securitate Google